Bogiće Bogićević za N1

Poruka ZAVNOBIH-a je da smo svi jednakopravni

Bogić Bogićević, bivši član Predsjedništva SFRJ i kandidat SDP BiH za gradonačelnika Sarajeva, za N1 je ocijenio kako je prijedlog Branislava Borenovića o zajedničkom izlasku opozicionih stranaka u Republici Srpskoj i Federaciji BiH na Općim izborima kako bi se pobijedili SDA, HDZ i SNSD dobra izjava – ako je iskrena.

Rekao je da je to nešto “što nas čeka prije ili kasnije”.

“Taj jaz između žrtve i počinioca se mora premostiti pomirenjem, a da se ne žrtvuje istina i pravda. Niko ne može sugerisati zaborav”, rekao je gost N1.

On je podsjetio kako su biskupi u Poljskoj napisali pismo i uputili ga kolegama iz Njemačke nakon II svjetskog rata – kojim su jamčili pomirenje i molili za oprost.

“Žrtva je pružala ruku prva. Kazali su rečenicu, jamčimo pomirenje i molimo za oprost. Naše ruke su ispružene. Tu rečenicu je ponovio papa Ivan Pavao II 8. septembra 1994. u sarajevskoj katedrali. Prije ili kasnije, doći će ljudi koji će morati raditi na pomirenju koristeći razna iskustva”, istakao je.

“Mislim da ovdje, kada dođe vrijeme za to, ne može nijedna institucija ili pojedinac narediti oprost. Oprostiti znači pobijediti sebe, individualno donijeti odluku bilo kome da je riječ. To je bolna riječ. Rane su otvorene, otkopavaju se masovne grobnice, vade se mrtvi. Imamo tolike hiljade migranata, imamo ljude u kolektivnim centrima. Ako bismo svi napravili tu kritičnu masu, da stavimo državu iznad pojedinca – u takvoj državi osigurali slobodu i jednakopravnost svih”, rekao je Bogićević.

Teško je naći bolju formulu od one da ovdje nema manjine i većine, ali jedankopravan kao što je rečeno 25. novembra u Mrkonjić Gradu je prava poruka, po njegovom mišljenju.

“Nema bolje deklaracije o ljudskim pravima od one iz Sanskog Mosta, a profesor Zdravko Grebo je rekao da se može mjeriti sa unuiverzalnom deklaracijom UN-a. To je ono što je naše”, rekao je Bogićević.

Kazao je da se znanjem, radom i edukacijom treba izdizati iznad zloupotreba – jer znanje može biti iznad svega i “ove bare koju imamo”.

Pogledajte snimak kompletne emisije.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu