Stefan Jović

Porodica nije sredstvo za popunjavanje budžetskih rupa

Vlada Republike Srpske je na posebnoj sjednici 29.06.2016. godine usvojila Odluku o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku.

Ovom odlukom je propisano da roditelji više nisu članovi porodice. Cilj ovakvog definisanja članova porodice od strane Vlade RS je ušteda koja bi popunila budžetske rupe neisplaćivanjem pomoći od strane poslodavca radnicima u slučaju smrti jednog od roditelja.

Forum mladih SDP BiH osuđuje ovakvo tumačenje porodice jer predstavlja samo još jedan vid uštede preko leđa građana i to na osnovnoj ćeliji ljudskog društva – porodici.

Donošenjem ovakve Odluke, Vlada RS-a krši Zakon o radu kojim su roditelji definisani kao članovi porodice ukoliko oni žive u istom domaćinstvu.

Kao mladim ljudima, stalo nam je da živimo i radimo u Bosni i Hercegovini, u zemlji u kojoj smo rođeni i odrasli. U zemlji u kojoj su nas roditelji naučili da se borimo za naša osnovna građanska prava jer na taj način štitimo čitavo društvo, porodicu i nas kao jedinku. Ako Vlada RS-a ne vidi problem kod udara na osnovne vrijednosti porodice i društva samo zbog velikog budžetskog deficita kojeg su opet oni izazvali svojom nesposobnošću, baveći se nacionalnim vitalnim interesima, onda imamo poruku za njih koju smo naučili ugledajući se na najuže članove naše porodice, naše roditelje. Prema čitavom društvu i državi svaki pojedinac se treba ophoditi kao prema svojoj porodici jer njoj uvek želimo da obezbijedimo najbolje.

Prenosimo Vam i izjavu potpredsednika FOM SDP BiH, Stefana Jovića.

„Vladajuća struktura u Republici Srpskoj dokazuje koliko može biti „inovativna“ i ekspresna kada se radi o usvajanju odluka kojima je u cilju udar na građane i popunjavanje budžetskih rupa preko leđa radnika. U civilizovanom demokratskom društvu je nemoguće zamisliti da vlada prekraja društvene vrijednosti građanima i odlučuje o tome ko je član Vaše porodice, a ko nije. Ne nalazimo se na početku ljudske civilizacije kada je čovjek iz nomadskog života odlučio da kreira društvo i zajednice koje bi prerasle u državu pa da je neophodno da definišemo osnovne socijalne slojeve društva. Očigledno je da vladajuća struktura u RS-u na čelu sa Miloradom Dodikom i njegovim uzvikivanjem na skupovima „Ovo je država!“ još ne zna u kojoj fazi razvoja se nalazi civilizacija na ovom prostoru pa u pokušaju kreiranja države unutar države, definišu po svom nahođenju osnovne klase društva.
Radnici u slučaju smrti jednog od roditelja više ne mogu da očekuju pomoć od Vlade ovog entiteta. Održavanje dostojanstvenog posljednjeg ispraćaja roditelja od sada će biti preveliki teret za radničku populaciju. Jedini vid rješenja za ovu populaciju biće dizanje kredita u bankama jer od prosječne plate koju zarađuju ne mogu da podnesu finansijski teret porodične tragedije. Možda bi vlade oba entiteta mogle da nauče kako se potražuju krediti od strane običnih, prezaduženih građana.
Rezultati nesposobnosti vladajuće strukture u čitavoj državi BiH da napiše jedno najobičnije Pismo namere MMF-u se sada ispoljava kroz neisplaćivanje penzija u FBiH i prekrajanja slojeva društva odlukama Vlade u RS-u u želji za popunjavanjem budžetskih rupa.

Za vrijeme vladavine socijalizma, u cilju finansijskih rezova od strane države na ovim prostorima, postojala je parola „Imaš kuću – vrati stan“. Trenutna parola je „Imaš posao – roditelji ti nisu porodica“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.