Porezom na dividende se smanjuje socijalna nejednakost

Anto Domazet, predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj SDP BiH, kaže kako je Federacija Bosne i Hercegovine jedina sredina u kojoj se ne plaćaju porezi na isplaćene dividende (dio dobiti firme koji ide za vlasnike kapitala).

„Dok radnik plaća porez od 10 posto na sav dohodak iznad 3.600 KM godišnje, kapitalisti imaju privilegiju da čak i kada isplate dividendu od milion KM, ne plaćaju nikakav porez. Dividende postaju njihov osobni dohodak iz koga financiraju kupovine luksuznih automobila, stanove, vile… Ima li veće socijalne nepravde. I kakva je država koja to tolerira. To je država nacionalista koji više nego što „vole“ svoj narod, stvarno vole svoje kapitaliste.

Ali nisu samo vlasnici kapitala privilegirani postojećim oslobađanjem poreza na dividende. To su i brojna inozemna poduzeća čiji vlasnici transferiraju dobit u vidu dividendi u sjedišta svojih firmi. Mnoga od tih poduzeća čudom se čude kako ova siromašna zemlja ne naplaćuje porez na takve isplate.

Ipak, neke promjene su na pomolu, a pokreće ih SDP BiH. Sretan sam da se paket reformi SDP BiH postepeno počinje provoditi. Nakon što je prošlog tjedna pokrenut Zakon o minimalnoj plaći sa prijedlogom od 750 KM minimalne plaće, SDP BiH pokrenuo je na oba doma Parlamenta F BiH 14.10.2021. izmjene Zakona o porezu na dohodak tako da se isplaćene dividende iz dobiti privrednih društava oporezuju po stopi od 10%.

Ovim zakonom Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine potvrđuje svoju opredjeljenost za borbu protiv socijalnih nejednakosti koje proizlaze iz nepravednog sistema oporezivanja. Mi tražimo da oni koji imaju veći dohodak, moraju u većoj mjeri doprinositi društvenim potrebama i javnim interesima, a ne da budu pošteđeni oporezivanja visokog dohotka koji ostvaruju kroz isplate dividendi.

Jasnoćom i jednostavnošću tog prijedloga i njegovim značajem za socijalnu pravdu i namicanje javnih prihoda od najpotentnijih članova društva stavljamo ovu socijalno neosjetljivu vlast na čistinu i pred javno iskušenje – hoće li braniti kapital ili će uraditi ono što su sve zemlje u Europi uradile – oporezivati dobitke od kapitala.

Ako se oporezuje svaki dohodak iznad 3.600 KM godišnje, ko to onda štiti krupni kapital, ko to štiti visoke dohotke, a istovremeno cijedi radništvo na ivici siromaštva.

Procjenjuje se da bi godišnje javni prihodi po osnovi oporezivanja dividendi mogli iznositi od 60 do 100 miliona KM, a sama procjena je teška zbog toga što nema statističkog praćenja isplata dividendi i što su mnoge zadržane dividende u prethodnih 10 – 15 godina isplaćene nakon što su od 2017. godine počele neplodne rasprave o oporezivanju dividendi koje su dale jasan znak vlasnicima kapitala da dividende isplaćuju dok nije počelo njihovo oporezivanje“, smatra Domazet.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.