Haris Vranić

Poražavajući su podaci vezani za privatni zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatra Informaciju Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Zastupnicima je predočen inspekcijski nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu.

Ova tačka dnevnog reda trebala je biti razmatrana na prethodnoj sjednici Skupštine međutim do nje zastupnici nisu došli jer su kao prve dvije tačke razmatrali Nacrt budžeta KS za 2022. godinu kao i Nacrt Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Iz Ministarstva zdravstva su u Informaciji koja se našla pred zastupnicima naveli kako su odmah po saznanju za slučaj djevojčice Džene Gadžun poduzeli određene aktivnosti.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je kazao da je iz rješenja Ordinacija za pružanje specijalističkih anestezioloških usluga i terapije bola “Dr. Rožajac” i Opća stomatološka ordinacija “Dr. Bejtović”, saznao da su ove ordinacije imale ugovor o pružanju usluga ali da je problem nastupio jer ordinacije ne mogu da vrše bilo kakve hirurške zahvate u općoj anesteziji te da to mogu raditi samo poliklinike.

Kazao je da je ovaj slučaj pokazao koliko je naš zdravstveni sistem nakaradno ustrojen i da se mora revidirati bez obzira koliko ti radikalni potezi bili bolni, ali se trebaju poduzeti te mjere kako u javnom tako u privatnom sektoru.

– Ministarstvo nema mehanizma da nekoga kazni jer je ranijih godina Skupština KS donijela odluku da se iz Ministarstva zdravstva izuzme Inspekcija za zdravstvo kako se ne bi vršio utjecaj na rad inspekcije ali to se za mene lično pokazuje neefikasnim jer svi zdravstveni sistemi pri svojim ministarstvima imaju inspekcije jer u ovom slučaju ja sam podnio zahtjev za nadzor KUIP-a KS kao i obični građani i da se izvrši inspekcijski nadzor. Nemam više informacija jer je Tužilaštvo KS preuzelo slučaj, nemam nalaz obdukcije, nisam ga dobio, to je u nadležnosti Tužilaštva i sudskih vještaka.

Želio bih da naglasim da se držimo digniteta rahmetli Džene Gadžun jer ne znam imamo li saglasnost porodice da raspravljamo o smrti njihovog djeteta te da se rasprava ne pretvori u politikanstvo i da se na toj smrti ne ubiru politički poeni, da prepustimo tužilačkim i sudskim organima, ako je bilo propusta ili nepravilnosti u radu pa čak i krivične odgovornosti, da se uradi sve što je u njihovoj moći, ali prije toga molim da se ne crtaju mete na moje kolege s obzirom na to da moje kolege, barem dvojicu sa kojima sam cijeli život radio znam da su dobre i savjesne kolege, da li su napravljene greške to će utvrditi Tužilaštvo. Da se ne prave mete prije konačnog i pravnog zaključka. Ovo što se tiče ministarstva pa i same Vlade naše su ograničene mogućnosti koje imamo. Ja kao ministar nemam ingerenciju da zatvorim ordinacije, po nalazu inspekcije znam da su prekoračili svoje ovlasti – naveo je Vranić.

Istakao je kako se prvi put u Ministarstvu zdravstva pravi registar opreme i kadra i u javnim i u privatnim ustanovama te će se znati koliko imamo CT aparata i drugih aparata.

– Poražavajući su podaci koje sam čuo a vezano za privatni sektor. Nisam u ovom mandatu nikome izdao dozvolu za otvaranje privatnih ustanova. Ali kada se vidi kolikoima privatnih zdravstvenih ustanova, svi treba da se zapitamo ko je davao dozvole za rad tih ustanova. Te da se u Zavodu za javno zdravstvo treba vršiti procjena kolike su potrebe za tim ustanovama – kazao je Vranić.

Istakao je da je nedavno otkrio privatnu ordinaciju koja svoje nalaze izdaje sa logom i pečatom i upućuje pacijente na hirurški tretman a da nigdje nije registrirana i da radi u svom privatnom stanu.

– Nažalost, tako je kako je, to je zdravstveni sistem kreiran u 25, 30 godina. Na nama je da ga jedinstveno uredimo – zaključio je Vranić.

faktor.ba