Aner Žuljević

Porast prihoda u budžetu je ništa drugo nego pražnjenje džepova građana

Aner Žuljević, doktor ekonomskih nauka i delegat SDP BIH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za Unu kaže da je to što se vlast hvali visokim prihodom u budžetu sramota, jer je uzrok tome rast cijena preko leđa osiromašenih građana koji su prepušteni sami sebi u borbi sa inflacijom.

Stanovništvo je iz svojih džepova izdvojilo više novca za robe i usluge u zemlji, na osnovu kojih se obračunavao porez.

Vlast mora shvatiti da je siromašnim inflacija tri puta veća od zvaničnih pet posto. Razlog je struktura inflacije, kao i struktura potrošnje domaćinstava”, kaže Žuljević.

Tvrdi da ubrzanje inflacije u Federaciji BiH ima veoma izraženu socijalnu dimenziju, jer su u zadnjih godinu dana najviše poskupili hrana i energenti, odnosno proizvodi na koje građani sa niskim primanjima troše najveći dio svog dohotka.

Drugi način na koji inflacija ugrožava standard siromašnih, više nego bogatih, je i struktura njihovih primanja.

Siromašniji najčešće imaju fiksne dohotke koje rast cijena obezvrijeđuje, dok bogati imaju i dohotke od kapitala koji su često zaštićeni od inflacije”, kaže Žuljević i podcrtava da je situacija preozbiljna, te da Vlada Federacije BiH mora prestati sa raznoraznim manipulacijama u interesu političkog marketinga.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.