Aner Žuljević

Ponuđene cijene električne energije za 2022. godinu privrednicima su na nivou strujnog udara

Cijena električne energije za privredu u 2022. godini, kakva je sudbina Javnog preduzeća Željeznice FBiH, smanjenje putarina u Federaciji koje su skuplje nego u Evropi, šta se događa u Aluminiju Mostar, samo su neka od delegatskih pitanja postavljenih na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Opasnost od gubitka radnih mjesta

– Imam pitanja prema Vladi Federacije BiH, odnosno, resornom ministarstvu. U proteklih sedam dana sam informiran od značajnog broja privrednih subjekata kako praktični prilikom traženja ponude za snabdjevanje električnom energijom za narednu godinu, dobijaju, pa mogu reći, šokantne informacije koje mogu biti na nivou strujnog udara, kada je u pitanju sve ono što očekuje privredne subjekte kod cijena struje, koje su dobili kroz okvir ponude za 2022. godinu. Interesuje me da li je Vlada FBiH svjesna poteza elektroprivreda u njenom vlasništvu kada su u pitanju podizanja cijena struje prema privrednicima koji po kalkulacijama koje su uradili na ovaj rast cijena neće apsolutno moći funkcionisati i nažalost postoji objektivna opasnost da izgubimo značajan dio radnih mjesta – rekao je delegat Aner Žuljević (SDP) i dodaje:

– Obrazloženja koja se između redova šalju privrednicima kako je Vlada FBiH nažalost pogrešnim nizom poteza napravila problem Elektroprivredi u smislu gubitka 200 miliona KM oko Termobloka i nekih odnosa sa rudnicima koje mi u Parlamnetu apsolutno ne znamo, nisu obrazloženja koja mogu piti vodu u ovako ozbiljnim stvarima. I ne može svaki put kada Vlada naiđe na problem zbog svoje nesposobnosti u rješavanju društvenih problema troškove te nesposobnosti prebaciti ili na građane kroz odgovarajuće poreze ili na rast cijena kada su u pitanju prvredni subjekti. Očekujem od Vlade da dostavi informacije jesu li ovo analizirali, je li FERK donio odgovarajuće odluke, da li Vlada ima set mjera da subvencioniraju ukoliko ovo ne mogu zaustaviti. Nadam se da će se rast cijena prema privrednim subjektima zaustaviti.

Žuljević je imao i pitanje u vezi s Aluminijem Mostar.

– Tražim da mi se dostave detaljne informacije kada je u pitanju Aluminij, sve što imamo kod potpisivanja odgovarajućih ugovora sa nekim pravnim subjektima koji dolje pokreću proizvodnju, a najvećim dijelom vidimo da se bave reklamnim kampanjama u smislu ravnopravnosti spolova LGBT sektora, to vidim od ovih novih vlasnika i čestitali su polazak prvačićima u školu u Hercegovini. Očekujem da dobijem informaciju, šta je Vlada FBiH namjerila kada je u pitanju Aluminij, konsolidaciji, je li produženo ili nije, kakve su namjere sa novim vlasnikom ili se radi o klasičnom marketinškom potezu koji treba da uspava Tužilaštvo, koji treba da utvrdi ljude koji su takvog giganta bacili na koljena i nestalo 300 miliona KM, ostavio bez posla 900 radnika, i za to neko mora odgovarati – poručio je Žuljević.

faktor.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.