Aner Žuljević

Ponuđene cijene električne energije za 2022. godinu privrednicima su na nivou strujnog udara

Cijena električne energije za privredu u 2022. godini, kakva je sudbina Javnog preduzeća Željeznice FBiH, smanjenje putarina u Federaciji koje su skuplje nego u Evropi, šta se događa u Aluminiju Mostar, samo su neka od delegatskih pitanja postavljenih na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Opasnost od gubitka radnih mjesta

– Imam pitanja prema Vladi Federacije BiH, odnosno, resornom ministarstvu. U proteklih sedam dana sam informiran od značajnog broja privrednih subjekata kako praktični prilikom traženja ponude za snabdjevanje električnom energijom za narednu godinu, dobijaju, pa mogu reći, šokantne informacije koje mogu biti na nivou strujnog udara, kada je u pitanju sve ono što očekuje privredne subjekte kod cijena struje, koje su dobili kroz okvir ponude za 2022. godinu. Interesuje me da li je Vlada FBiH svjesna poteza elektroprivreda u njenom vlasništvu kada su u pitanju podizanja cijena struje prema privrednicima koji po kalkulacijama koje su uradili na ovaj rast cijena neće apsolutno moći funkcionisati i nažalost postoji objektivna opasnost da izgubimo značajan dio radnih mjesta – rekao je delegat Aner Žuljević (SDP) i dodaje:

– Obrazloženja koja se između redova šalju privrednicima kako je Vlada FBiH nažalost pogrešnim nizom poteza napravila problem Elektroprivredi u smislu gubitka 200 miliona KM oko Termobloka i nekih odnosa sa rudnicima koje mi u Parlamnetu apsolutno ne znamo, nisu obrazloženja koja mogu piti vodu u ovako ozbiljnim stvarima. I ne može svaki put kada Vlada naiđe na problem zbog svoje nesposobnosti u rješavanju društvenih problema troškove te nesposobnosti prebaciti ili na građane kroz odgovarajuće poreze ili na rast cijena kada su u pitanju prvredni subjekti. Očekujem od Vlade da dostavi informacije jesu li ovo analizirali, je li FERK donio odgovarajuće odluke, da li Vlada ima set mjera da subvencioniraju ukoliko ovo ne mogu zaustaviti. Nadam se da će se rast cijena prema privrednim subjektima zaustaviti.

Žuljević je imao i pitanje u vezi s Aluminijem Mostar.

– Tražim da mi se dostave detaljne informacije kada je u pitanju Aluminij, sve što imamo kod potpisivanja odgovarajućih ugovora sa nekim pravnim subjektima koji dolje pokreću proizvodnju, a najvećim dijelom vidimo da se bave reklamnim kampanjama u smislu ravnopravnosti spolova LGBT sektora, to vidim od ovih novih vlasnika i čestitali su polazak prvačićima u školu u Hercegovini. Očekujem da dobijem informaciju, šta je Vlada FBiH namjerila kada je u pitanju Aluminij, konsolidaciji, je li produženo ili nije, kakve su namjere sa novim vlasnikom ili se radi o klasičnom marketinškom potezu koji treba da uspava Tužilaštvo, koji treba da utvrdi ljude koji su takvog giganta bacili na koljena i nestalo 300 miliona KM, ostavio bez posla 900 radnika, i za to neko mora odgovarati – poručio je Žuljević.

faktor.ba