Nedozvoljeno jačanje kantona

Ponuđeni “mehanizam koordinacije” uvod u dezintegraciju BiH

Takozvani mehanizam koordinacije skrojen u vrhu HDZ i SNSD, a prihvaćen od strane SDA, uvod je u rekonstrukciju Bosne i Hercegovine po želji Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Politička naivnost SDA i želja za ostankom u vlasti na ovom primjeru doživjela je vrhunac kroz njegovo odobravanje, što će, u konačnici, kreirati sistem u kojem će svaki kanton moći blokirati evropski put i što je, ništa drugo, do stvaranje HDZ-ovog trećeg entiteta.

Uvođenje kantona i entiteta kao ravnopravnih u ovom procesu bh. institucijama jeste razvaljivanje i slabljenje BiH i dodatno usporavanje evropskog puta, kao i uvod u ustavne promjene.

Umjesto mehanizma koordinacije aktuelne vlasti nam nude mehanizam dezintegracije i ucjene države, kojim će kantoni ucjenjivati ostale, čime se u startu osporava svaka mogućnost dogovora.

Sada je u potpunosti jasno da su SNSD, HDZ i SDA čekali da Socijaldemokratska partija BiH ne bude u vlasti, kako bi ponovo vratili prijedlog koji, dok smo bili u Vijeću ministara i Vladi FBiH, nikada nismo htjeli prihvatiti.

U ovom procesu je očita i licemjernost predstavnika međunarodne zajednice, koja se ranije oštro protivila ovakvom modelu, a sada prihvatanjem istog podržava podjele unutar zemlje i dalju dezintegraciju.

Pozivamo izvršnu vlast na svim nivoima, a posebno Vijeće ministara BiH, da ne dozvoli evidentno kršenje Ustava BiH jer je vanjska politika, u što spadaju i pregovori sa EU, isključiva nadležnost države.

SDP BiH će zajedno sa svima onima koji žele dobro Bosni i Hercegovini učiniti sve da ih spriječi u blokadi i razvaljivanju naše domovine.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.