Ministar odbrane BiH Zukan Helez

Ponosan sam na prvih stotinu dana rada Ministarstva odbrane BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez osvrnuo se na prvih stotinu dana rada novog saziva Vijeća ministara BiH i ministartva na čijem je čelu.

„Ovih dana navršava se 100 dana kako je formiran novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u kojem sam ja imenovan na čelo Ministarstva odbrane BiH.

Običaj je da se javnosti, 100 dana nakon imenovanja vlade, podnese i izvještaj o radu. U skladu s tim, pokušat ću u ovoj objavi navesti osnovne aktivnosti koje sam preduzeo otkako sam imenovan za ministra odbrane BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH.

Pozicije ministra odbrane BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH su vitalne pozicije za funkcionisanje vlasti na nivou države te su kao takve jako izazovne i odgovorne.

Imenovanjem na ove funkcije, moj osnovni cilj je zaštiti državu BiH, njene institucije i vladavinu prava, uvesti BiH u EU i NATO savez kao punopravne članice, poboljšati položaj pripadnika Oružanih snaga, i dr.

Nemojmo se zavaravati, jedini pravi put naše domovine je EU i NATO, sve ostalo donosi neizvjesnost za našu državu.

Dan nakon preuzimanja dužnosti u Ministarstvu odbrane BiH, zbog povrede ahilove tetive, zadobijene na rekreacijskom fudbalu, bio sam podvrgnut operativnom zahvatu iste.

U postoperativnom periodu, koji je trajao 42 dana, moj rad je uglavnom bio izvan Kabineta. U tom periodu osigurao sam da Ministarstvo normalno funkcioniše. Elektronskim putem sam nadzirao rad, aktivnosti i protok dokumentacije.

Nakon prirodne katastrofe i razornih zemljotresa koji su pogodili Republiku Tursku i Siriji, Ministarstvo odbrane BiH na čijem sam čelu, uključujući i pripadnike Oružanih snaga BiH, odmah su se stavili na raspolaganje i pružili pomoć u saniranju katastrofalnih posljedica.

Pomoć se ogledala u izvršenju humanitarne misije otklanjanja posljedica u Republici Turskoj.

Pokrenuo sam prikupljanje novčane pomoći u Ministarstvu odbrane narodu Turske i Sirije, i tom prilikom je prikupljeno preko 160 000 KM.

Po povratku punim obavezama, 42 dana nakon operativnog zahvata, otpočeo je niz sastanaka sa predstavnicima drugih država i međunarodnih institucija.

Od početka marta po do kraja maja imao sam preko 50 službenih razgovora, među kojima su bili razgovori sa: ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH,Nj.E. OlevomReinertsenom, ambasadorom SR Njemačke ThomasomFitschenom, ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, Nj.E. JulianomReillyjem, ambasadoricom R. Austrije,Nj.E. UlrikeHartmann, šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH,Nj.E. JohannomSattlerom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH ChristianomSchmidtom,ambasadoricom Švedske u BiH, Nj.E. JohannomStrömquist, američkim ambasadorom u BiH,Nj.E. MichaelomMurphyjem, ambasadorom Republike Italije u BiH, Nj.E. Marcom Di Ruzzom, ambasadorom Rumunije u BiH, Nj.E. AntonomPuncuretuom, švicarskim ambasadora u BiH Nj.E. DanielomHunnom, šefom Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, Nj.E. BrianomAggelerom,ambasadoricom Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH, Nj.E. NabilomAl-Shamsi,apostolskimnuncijem u BiH, Njegovom eminencijom nadbiskupomFrancisomAssisijemChullikattom. ambasadorom Islamske Republike Pakistan u BiH, Nj.E. AkhtaromJamilomRaoom, ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Ji Pingom, i dr.

Namjera mi je bila kroz ove sastanke da Bosnu i Hercegovinu vratimo u fokus najjačih diplomatija svijeta, da se naše poruke ponovo čuju na važnim destinacijama, da zatražim podršku za našu zemlju u procesu pristupanja članstvu u EU i NATO, te unapređenje saradnje sa svakom od navedenih država.

Od svih delegacija sam dobio podršku za BiH u procesu eurointegracija.

Smatram da naša zemlja mora imati dobru suradnju sa susjednim zemljama. Upravo o modalitetima proširenja i unapređenja saradnje, posebno vojne, sa našim komšijama razgovarao sam sa ministrom vanjskih poslova Hrvatske Gordanom Grlić Radman, ambasadorom Republike Hrvatske u BiH.Nj.E. Ivanom Sabolićem, ministrom odbrane Republike Srbije MilošemVučićem i vojnim atašeom Republike Srbije pukovnikom SašomNešićem.

Novi saziv Vijeća ministara BiH usvojio je Budžet, koji je povećan za 241 milion KM nakon više decenija, a budžet Ministarstva odbrane na čijem sam čelu prvi put je povećan nakon osnivanja ovog ministarstva za nešto malo manje od 100 miliona KM.

Osnovica plata povećana je sa 535 na 600 KM, i time su plate vojnika, policajaca i drugih uposlenika na nivou države povećane za značajnu sumu, ali nažalost i funkcionerima na državnom nivou.

Predložio sam zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara da u što kraćem roku donese zakon po kojem će se odvojiti državni službenici i namještenici (vojnici, granična policija, policija…)na jednu stranu, a imenovani i izabrani zvaničnici na drugu stranu.

Prvi sam se potpisao na listi ministara da mi se napravi administrativna zabrana i da mi se od plate odbije ukupna suma za koju bi bila uvećana moja plata i da se taj iznos uputi u humanitarne svrhe sve dok mi traje mandat.

Obezbijedio sam novac i potpisao ugovor za nabavku novih uniformi za oružane snage BiH. Nove uniforme su puno modernije i kvalitetnije od uniformi koje nose vojnici Srbije i Hrvatske i spadaju u red uniformi sa najvećim trenutnim kvalitetom u svijetu.

I uniforme radi domaća firma uz saradnju sa jednom stranom.

Razgovarao sam i sa predstavnicima sve tri vjerske zajednice u BiH: reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH, Njegovom eminencijom Huseinom ef. Kavazovićem, Njegovim visokim preosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i nadbiskupom metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem.

Pripadnici Oružanih snaga, kao i svi uposlenici, moraju imati puna religijska prava i slobode, te ih neometano konzumirati.

U drugoj polovini marta učestvovao sam na sigurnosnom i odbrambenom forumu “SchumanSecurity and Defence Forum” u Briselu, na kojem se razgovaralo o sigurnosnim izazovima sa kojima se svijet danas suočava.

Naglašeno je da članstvo BiH u EU nema alternativu. Istaknut je značaj nastavka misije „Althea“ i uloge koju Snage Evropske unije (EUFOR) u BiH imaju za čuvanje sigurnog okruženja u BiH.

Pozdravljena je i ideja da EUFOR provodi još više vježbi sa OS BiH sa zahtjevnijim scenarijima, što bi još više podiglo nivo spremnosti obiju vojnih snaga.

Javila se i ideja za osnivanje obrazovno-odbrambene institucije (WBDC – Western Balkan Defence College) u Bosni i Hercegovini te su i tom pravcu i poduzeti koraci.

Tokom aprila bio sam u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom posjete razgovarao sam sa: direktorom Kancelarije za južne i centralnoevropske poslove u State Departmentu Martinom McDowellom, direktoricom Vijeća za nacionalnu sigurnost za odbrambenu politiku i kontrolu naoružanja CaromAbercombie, glavnim zamjenikom pomoćnik državnoga sekretara StanomBrownom, sa podsekretarom Ministarstva odbrane za politiku dr. ColinomKahlom, koordinatoricom Vijeća za nacionalnu sigurnost za odbrambenu politiku i kontrolu naoružanja CaromAbercrombie i na kraju posjete učestvovao sam na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svjetske banke (SB).

Zahvalio sam se na podršci koju Vlada SAD-a nesebično pruža našoj zemlji i raduje me činjenica da su naši američki partneri i prijatelji opredijeljeni još više i jače podržati Bosnu i Hercegovinu na putu ka euroatlantskim integracijama i da su dogovoreni novi modaliteti proširenja saradnje u oblasti odbrane.

U ovom trenutku u BiH postoje stranke – SDA i DF, koje dižu antizapadnu histeriju, proglašavaju SAD neprijateljem Bošnjaka, itd., sve u pokušajima da se zadrže na vlasti.

Takvo djelovanje smatram neodgovornim i može imati dugoročne štetne posljedice po našu državu.

SAD su naš najznačajniji saveznik i dokazani prijatelj BiH na međunarodnoj sceni. Interes naše domovine je iznad stranačkih interesa.

Krajem aprila učestvovao sam na samitu ministara odbrane NATO saveza u SR Njemačkoj. Tokom ovog samita imao sam niz sastanaka sa predstavnicima država članica NATO saveza.

Imao sam priliku da se obratim pred ministrima odbrane članica NATO-a i upoznam ih sa stanjem u BiH.

Svi sagovornici su izrazili nesebičnu podršku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Od početka mandata moj rad je bio transparentan. Mene je narod birao i ja narodu odgovaram.

Dragi građani, hvala vam na svakom komentaru podrške kao i sugestiji i hvala što pratite moj rad“, naveo je ministar Helez na svom Facebook profilu.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.