Ćavar

Pomoć se raspoređuje na temelju prioriteta sa terena

Neveo je da su jučer bili veoma loši meteorološki uvjeti za letenje, dodajući da letjelice koje su bile angažirane imaju organičene kapacitete

Slika

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je danas u Sarajevu kazao novinarima da je situacija što se tiče poplava u BiH složena te da se mijenja iz trena u tren.

– Jučer oko 12 sati je bio maksimum tog plavnog vala u kotlini rijeke Bosne i tada je bila stvarno kritična situacija gdje su svi ljudi, svi raspoloživi kapaciteti bili na terenu. Sad se rješavaju problemi, otklanjaju se prijetnje po ljudske živote – kazao je Ćavar.

Dodao je da je jučer angažirano sve što se moglo angažirati u BiH.

– Ministarstvo sigurnosti BiH, naš Operativno-komunikacijski centar mora dobiti podatak sa terena, a taj podatak sa terena treba da bude filtriran, trijažiran. Znači da neko na terenu, a to treba da bude entitetska civilna zaštita, općinska civilna zaštita, da on daje podatak i da on rangira šta je prioritet od prioriteta, jer mi imamo ograničena sredstva – kazao je Ćavar.

Neveo je da su jučer bili veoma loši meteorološki uvjeti za letenje, dodajući da letjelice koje su bile angažirane imaju organičene kapacitete.

– EUFOR-ove letjelice nisu htjele da lete zbog sigurnosnih razloga, zato što su njihovi standardi takvi nisu im dali da polete. Naši piloti su letjeli i desetine ili stotine ljudi je spašeno sa krovova, djece… Jučer ujutro u pet sati bila je prva intervencija – kazao je Ćavar.

Naveo je da su jučer tokom dana, kad se vidjelo da situacija izmiče kontroli, Ministarstvo vanjskih poslova BiH u suradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH je pokrenulo diplomatskim kanalima izvještavanje kolega u susjedstvu da se traži ili prima pomoć.

Nekoliko sati nakon toga je vanredno zasjedalo i Vijeće ministara BiH.

– Jučer tjekom dana je bilo predviđeno da poleti nekoliko helikoptera iz Hrvatske, trebalo je da dođu četiri specijalizirana tima Gorske službe spasavanja i još četiri MUP-a. Oni su krenuli, oni su na granici, ne može se proći.

Helikopteri nisu poletjeli zbog loših meteo-uvjeta. Jutos su trebali da polete u sedam sati, ali nisu poletjeli zbog vjetra u Hrvatskoj. Bilo je najavljeno da će u 10 sati da polete – kazao je Ćavar.

On je ponovio da je jučer u 12 sati bio vrhunac plavnog vala.

– Voda se povlači. Situacija je teška, ali nije kakva je jučer bila u 12 sati – kazao je Ćavar, dodajući da ima mnogo klizišta.

Jutros se probijao put do Maglaja i bila je ideja da helikopterska ekipa, kao što je jučer radila, tu opremu i ljude helikopterom prebaci u rejon Maglaja da se pomogne spašavanje.

– Što se tiče čamaca, mi smo jučer alarmirali preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, sve policijske agencije, sve vojne strukture, sve što je čamaca bilo na raspolaganju što se tiče čamaca koji nisu u sustavu zaštite i spašavanja. Sve to je jučer stavljeno u funkciju – kazao je Ćavar.

Naveo je da se međunarodna pomoć koja pristiže raspoređuje na temelju informacija sa terena, prema prioritetima.

Po njegovim riječima, helikopteri Oružanih snaga rade punim kapacitetom.

– Treba da dođe pomoć iz Slovenije, helikopterske jedinice iz Slovenije, treba da dođe pomoć iz Hrvatske – kazao je Ćavar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.