Održana Prva sjednica

Pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH

Na ovoj konstituirajućoj sjednici Savjeta, u čijem je radu učestvovao i privremeni direktor Fonda Jasmin Jaganjac, razmatrani su mogući modeli i kriteriji za distribuiranje financijske pomoći ugroženim područjima

Slika

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas je održana prva sjednica Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, čiji je zadatak koordinacija usmjeravanja sredstava i njihove pravedne raspodjele, te davanje savjeta Upravnom odboru i direktoru Fonda.

Na čelu Savjeta je premijer Federacije BiH, a članovi su premijeri Sarajevskog kantona Muhamed Kozadra, Zeničko-dobojskog Munib Husejnagić, Posavskog Marijan Oršolić, Unsko-sanskog Hamdija Lipovača, Tuzlanskog Bahrija Umihanić i Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, predsjednici Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić i Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlementa FBiH Safet Softić i Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, predstavnici Saveza općina i gradova FBiH – načelnici općina općina Domaljevac-Šamac Željko Josić Zenice Husejin Smajlović.

Svi oni su prisustvovali sjednici Savjeta, izuzev još jednog člana – predstavnika nevladine organizacije – kojeg će, na prijedlog Zajedničke komisije za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH, imenovati Predstavnički dom.

Na ovoj konstituirajućoj sjednici Savjeta, u čijem je radu učestvovao i privremeni direktor Fonda Jasmin Jaganjac, razmatrani su mogući modeli i kriteriji za distribuiranje financijske pomoći ugroženim područjima.

Ocijenjeno je da je ključno što prije sanirati oštećene i izgraditi nove umjesto porušenih stambenih objekata. U tom cilju je dogovoreno da načelnici općina u kojima su evidentirane štete na stambenom fondu u sljedeća tri dana dostave konkretne podatke o broju stradalih objekata. Na osnovu toga će biti izrađeni kriteriji o raspodjeli pomoći iz Federalnog fonda.

Očekuje se da bi ti kriteriji trabali biti gotovi u sljedećih desetak dana, kako bi odmah nakon toga pomoć počela stizati do ugroženih područja.

Danas je, također, razgovarano o saniranju infrastrukturnih objekata, prije svega komunikacija, te šteta koje je pretrpjela privreda i o potrebi očuvanja radnih mjesta.

Nakon današnje sjednice, članovi Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH otišli su u Federalni parlament kako bi prisustvovali vanrednoj sjednici Doma naroda, na čijem je dnevom redu Informacija o pruženoj pomoći i sanaciji šteta na područjima ugroženim drugim valom poplava što su ljetos zadesile Bosnu i Hercegovinu, odnosno Federaciju BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.