Tuzla

Položeni vijenci na tuzlanskoj Kapiji

Slika

Porodice stradalih, prijatelji, rodbina ali i brojne delegacije položili su vijence i cvijeće na tuzlanskoj Kapiji, mjestu gdje je 25. maja 1995. godine ugašen 71 mladi život, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispisana imena žrtava i riječi: "Ovdje se ne živi, samo da bi se živjelo. Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo. Ovdje se i umire da bi se živjelo", žive u tuzlanskoj čaršiji, ona ih pamti. Tuzlanska čaršija pamti dana kada je ubijana mladost.

Porodice i brojne delegacije su povodom 19. godišnjice od masakra na kapiji, nakon spomen obilježja "Aleja mladosti", položeni su i na Kapiji u Tuzli.

Među brojnim delegacijama, vijenac je položio načelnik Tuzle Jasmin Imamović kao i prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović.

Također, polaganju vijenaca su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i diplomatskog života Bosne i Hercegovine.

Vojnici i oficiri vojske Srpske Republike su na Kapiji, granatom ispaljenom sa Ozrena u četvrtak 25. maja 1995. godine u 20.55 minuta – usmrtili 71 građanina Tuzle, a ranili njih 124.

Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine, a najmlađa žrtva je imala svega 3 godine.

Ovaj masakr ostao je upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Pravosnažno osuđeni general Vojske RS, Novak Đukić, odlukom Suda BiH pušten je na slobodu, gdje čeka obnovu postupka.

Na Kapiji su poginuli: Suzan Abdulismail, Edina Ahmetašević, Elvis Alagić Enko, Admir Alispahić, Lejla Atiković, Asmir Bakalović, Adnan Beganović, Damir Bojkić, Indira Borić, Ivana Bošnjaković, Elma Brguljak, Lejla Bučuk, Sanja Čajić, Selma Čaušević, Amir Čekić, Samir Čirak Ćiro, Almasa Ćerimović, Zada Dedić, Razija Djedović, Amir Đapo, Suzana Dušić, Amir Đuzel, Muris Fatušić, Ago Hadžić, Hamdija Hakić, Senad Hasanović, Šemsa Hasečić, Alem Hidanović, Nedim Hodžić, Hasan Hrustanović, Adnan Hujdurović, Elvira Hurić, Almir Jahić, Azur Jogunčić, Sandro Kalesić, Franc Kantor, Damir Kurbašić, Vanja Kurbegović, Vesna Kurtalić, Sulejman Mehanović, Pera Marinović, Nenad Marković, Amira Mehinović, Edin Mehmedović, Edisa Memić, Adrijana Milić, Nešet Mujanović, Edin Mujabašić, Samir Mujić, Elvir Murselović, Šaban Mustačević, Dijana Ninić, Selma Nuhanović, Indira Okanović, Rusmir Ponjavić, Raif Rahmani, Fahrudin Ramić, Nedim Rekić, Jasminko Rosić, Nihada Šišić, Armin Šišić, Senahid Salamović, Edhem Sarajlić, Jasminka Sarajlić, Aim Slijepčević, Savo Stjepanović, Jelena Stojičić, Ilinka Tadić, Azur Vantić, Mustafa Vuković i Adnan Zaimović.