Sastanak Nikšić-Ferguson

Politike temeljene na ZAVNOBIH-u se jedine mogu oduprijeti nacionalističkim konceptima vlasti

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u posjetu je primio britanskog ambasadora u našoj zemlji Edwarda Fergusona, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH.

Predsjednik Nikšić je ambasadora Fergusona upoznao sa tim da je SDP BiH već pri finalizaciji svog Izbornog programa – Plan 10, koji bi u skorijem periodu trebao biti predstavljen bh. javnosti.

„Sa izradom nacrta Izbornog programa počeli smo još prije godinu dana na javnim tribinama širom BiH, te smo prva partija koja je građane, u ovom obimu, uključila u izradu svog Izbornog programa. Građanima ćemo ponuditi konkretna rješenja problema, koji će dovesti do poboljšanja kvalitete njihovog života. Ponudit ćemo rješenja u kome bi svi građani imali zdravstveno osiguranje, rješenja za povećanje minimalne plate, rješenja za rasterećenje poslodavaca od plaćanja visokih doprinosa, konkretnu izgradnju infrastrukturnih projekata, rješenja za probleme mladih, bilo da se radi o obrazovanju ili njihovom zapošljavanju…“, naveo je Nikšić, te je na pitanje ambasadora Fergusona o kandidatima SDP za Predsjedništvo BiH, odgovorio da je bh. ljevici, po tom pitanju, potreban novi pristup.

„Smatram da bi novi pristup građanskog bloka, odnosno ljevice u BiH, trebale biti politike temeljene na osnovama ZAVNOBiH-a. To su politike zajedništva, antifašizma i jednakopravnosti. Time šaljemo poruku da nismo samo protiv jednog, nego protiv tri nacionalistička koncepta, te smatram da bi time pridobili glasače koji godinama apstiniraju od izlaska na izbore“, rekao je Nikšić.

Na kraju sastanka, predsjednik Nikšić je i od ambsadora Fergusona zatražio podršku za usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, kako bi se, uvođenjem novih tehnologija glasanja, višedecenijske malverzacije tokom izbornog procesa svele na minimum.

„To su za nas suštinske promjene Izbornog zakona i trenutno su one i najbitnije. Po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva u FBiH, 23. januara će, na inicijativu zastupnika SDP-a i DF-a, biti zakazana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kome će biti razmatran naš zajednički prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Ovaj Zakon u sebi sadrži izborna rješenja zasnovana na vrijednostima jednakosti i koji je, bar prema najavama, prihvatljiv većini stranaka koje čine Parlament FBiH“, zaključio je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.