Sarajevo

Politika svršenog čina je nemoralna i ponižavajuća

Svako daljnje odlaganje upućivanja u redovnu proceduru zakonskih rješenja koja se tiču provođenja Strategije reforme penzionog sistema, je nedopustivo, a politika dovođenja penzionera pred svršen čin, nemoralna i ponižavajuća, poručeno je sa današnje sjednice dva Stručna odbora Foruma seniora/ki SDP BiH za ostvarivanje i zaštitu prava penzionera.

Iako je od potvrđivanja rezultata Općih izbora prošla godina dana, te više od dva mjeseca od usvajanja Akcionog plana Federacije za realizaciju Reformske agende za period 2015-2018 godine, kojim je utvrđena dinamika usvajanja i stupanja na snagu seta zakona koji proističu iz usvojene Strategije reforme penzionog sistema, ipak penzioneri dočekuju kraj 2015. godine bez ikakve nade za poboljšanje materijalnog položaja i stanja ljudskih prava penzionera. Naime, navedenim Akcionim planom je predviđeno donošenje Zakona o PIO, o organizaciji PIO i dobrovoljnim penzijskim fondovima, do kraja 2015. godine, ali još uvijek zakonski prijedlozi nisu upućeni u parlamentarnu proceduru, niti su vidljivi efekti poduzimanja mjera efikasne i učinkovite kontrole obračuna i uplate doprinosa prema stvarnim zaradama, izvršavanja vlastitih obaveza prema Fondu PIO/MIO i kontrole načina raspolaganja tim sredstvima u zakonom predviđene namjene.

Kako je reforma penzionog sistema jedno od prvorazrednih ekonomskih, socijalnih i političkih pitanja i kako penzioni sistem „ pogađa“ sve strukture zaposlenih, počevši od petnaeste godine života kada se zasniva radni odnos, do odlaska u penziju, te kako je postojeće stanje ljudskih prava penzionera neodrživo, svako daljnje odlaganje u parlamentarnu proceduru reformskih zakona iz ove oblasti je nedopustivo.

Politika Vlade Federacije usmjerena u pravcu minimiziranja značaja provođenja javnih konsultacija o zakonskim projekcijama implementacije strateških opredijeljenja reforme penzionog sistema i dovođenja penzionera pred svršen čin, je uskraćivanje prava na javno iskazivanje mišljenja onih kojih se reforma najviše tiče, nemoralna i ponižavajuća.

FOS SDP BiH                                                                                                                     

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.