Aner Žuljević

Politička korupcija i sistemski javašluk blokira transplantacije i ugrožava živote vlastitih građana

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u federalnom Domu naroda, kaže kako godišnje u BiH na dijalizi umre oko 400 osoba (plus osobe koje čekaju na transplantaciju srca, jetre, gušterače itd), gdje se od tih 400 transplantacijom moglo spasiti minimalno jedna trećina, samo da se državne institucije uozbilje u vlastitoj nadležnosti, boljoj koordinaciji i stvarnoj implementaciji zakona po uzoru na zemlje iz okruženja.

„Zakon o izmjenama zakona o transplantaciji koji je usvojen 21.11.2017. nije donio ništa novo, isključivo zbog traljavosti politike i njene indolentnosti spram ovako važnog životnog pitanja.

Iako smo i tada vrlo jasno naglašavali kako su razne polemike koje se vode oko zakona besmislene, jer će pravi problemi nastati u njegovoj implementaciji, tek danas se vidi koliko smo bili u pravu. Toga su jasno bili svjesni i u „Udruženju dijaliziranih i transplantiranih FBiH“, što su također vrlo jasno i isticali prije usvajanja Zakona.

Federalno ministarstvo zdravstva već mjesecima ne komunicira sa javnošću oko kapitalnih zakona i njihove implementacije, već ono što se može ćuti “pere ruke od svega” objašnjavajući kako nemaju nikakve ingerencije nad menadžmentima bolnica, te im ništa ne mogu narediti!

Ono što je ovdje očigledno jasno jeste da su naši sugrađani još jednom prevareni u nadi koja im znači život. Politika se još jednom brutalno poigrala životima običnih ljudi, pravdajući danas prevaru administrativnim formalizmom ili funkcionalnom nenadležnošću.

Ne želimo da vjerujemo, ali se ovdje ne možemo oteti utisku kako se dijalizi u FBIH posljednjih godina pristupa isključivo kao biznisu gdje se preko dobro organizovanih grupa pod političkim sponzorstvom dolazi do novca na tenderima za dijalizu koji u Federaciji BiH iznose oko 36.000.000 KM. (trideset šest milijuna maraka).

Zbog svega navedenog, tražim od Vlade FBiH i resornog ministarstva da u što kraćem roku izađu sa cjelovitom informacijom o implementaciji navedenog zakona, planiranim aktivnostima, nosiocima istih, te rokovima za realizaciju. S obzirom da je jasno kako zakon u svojoj implementaciji doživljava seriju opstrukcija tražimo hitno javno očitovanje o kome se radi, te koji su motivi i razlozi takvog destruktivnog ponašanja.

Vrijeme je najvažniji faktor za pacijenta, te se stoga institucije države moraju uozbiljiti.

Ovakvim ponašanjem postaju direktno suodgovorni za ugrožavanje života vlastitih građana“, stoji u izjavi Žuljevića.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu