Političarke bh. stranaka dale punu podršku Lani Prlić

Duboko svjesne svih prepreka s kojima se suočavaju žene u političkom životu u Bosni i Hercegovini i sve češćih agresivnih, mizoginih i  seksističkih  napada  u  javnom,  a naročito online prostoru, povodom nedavnih napada na društvenoj mreži Facebook dajemo bezrezervnu podršku koleginici Lani Prlić i najoštrije osuđujemo napade i linč koje je doživjela nakon što je objavila informaciju da se vakcinisala protiv COVID-19 i pozvala građane da učine isto kao primjer odgovornosti prema sebi i društvu.

Zbog neviđenih napada koje je doživjela kroz preko 30 hiljada komentara na Facebooku i mnogo primjera napada na žene u politici u retrospektivi, već odavno nema sumnje da su upravo žene najčešća meta napada i da nam je hitno potrebna bolja zaštita kroz zakonsku legislativu.

Osim ličnih nastojanja da ubrzamo donošenje izmjena zakona kroz koje ćemo imati načina da adekvatno kaznimo napadače, još jednom poručujemo koleginici Lani Prlić da nije sama.

Ifeta Ćesir Škoro, potpredsjednica Foruma žena Socijaldemokratske partije

Branka Dragičević, predsjednica Koordinacionog odbora Aktiva žena Srpske demokratske stranke za Izbornu jedinicu 9

Edita Đapo, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, članica predsjedništva Saveza za bolju budućnost

Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, članica predsjedništva Demokratske fronte