Nermin Nikšić

Političari iz RS se razilaze u svemu, jedino su jedinstveni kada treba rušiti institucije BiH

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je u dnevniku D Federalne televizije da se vlast i opozicija u Republici Srpskoj razilaze u svemu, ali su jedinstveni kada treba rušiti institucije Bosne i Hercegovine.

To su, smatra Nikšić, pokazali na dva primjera u posljednjih nekoliko mjeseci; prvi put kada je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar koji u Banja Luci slave kao Dan RS, a drugi put kada je obznanjeno da će biti objavljeni podaci o popisu stanovništva u BiH.

– Činjenica je da je popis obavljen, da imamo upozorenje Evropske komisije da se objave podaci kako ne bi zastarjeli, ali mi smo to tehničko pitanje pretvorili u političko. Političari iz RS opet spominju nekakvu crvenu liniju ispod koje neće ići. Mislim da su političari iz RS u svom odnosu prema BiH davno prešli crvenu liniju. Trebali bi da se okrenu ka tome da građanima RS konačno nešto ponude – poručio je Nikšić.

Komentarišući, između ostalog, i pitanje oko izbora u Mostaru Nikšić također smatra da je i ovo pitanje ispolitizirano. Ali, rekao je, takvo stanje očito odgovara HDZ-u BiH i SDA, jer su oni ti koji jedini funkcionišu u Gradu Mostaru.

Stav SDP-a je da izbori u Mostaru moraju biti održani u oktobru ove godine, te da se pitanje Mostara mora riješiti na način da budu zadovoljni građani, piše NAP.