Komšić-Lazović

Polaganje cvijeća kod Vječne vatre povodom Dana pobjede nad fašizmom

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu, danas su delegacije vlasti Federacije BiH, Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, SABNOR-a, te predstavnici ruske ambasade u BiH obilježili 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je podsjetio da je 9. maja 1945. godine fašizam pobijeđen i vojnički i formalno, ali da je do danas opstao, “jer je fašizam stanje svijesti, kojom se na druge gleda kao na svoje neprijatelje i ta svijest se razvija do zahtjeva da se taj drugi i drugačiji potpuno uništi”.

– Ta svijest i danas postoji kako individualno, tako i kolektivno. Na svu sreću kod manjih skupina koje se s vremena na vrijeme pojavljuju, a u Evropi je to još prisutno. Mi moramo obilježavati uporno ovaj dan i kod naše djece, naše omladine kroz brojne aktivnosti razvijati antifašističke vrijednosti, upozoravati na njih i njegovati te vrijednosti – kazao je Komšić prilikom polaganja cvijeća.

Također i dopredsjedavajući Gradskog vijeća Miro Lazović smatra da je 9. maj najznačajniji dan za antifašističku Evropu i podsjetio da je BiH tokom raspada bivše Jugoslavije bila suočena s najcrnjim oblicima fašizma, te da je žalosno da se i poslije 20 godina suočava sa “sjenama fašizma”.

– Sve političke stranke u BiH bi morale imati antifašizam kao svoju platformu, a cjelokupno društvo BiH mora biti spremno da nastavi na vrijednostima koje su 1945. godine uspostavljene, a to su vrijednosti zajedništva, dijaloga, prosperiteta, jer bez toga nema ni društva ni budućnosti za mlade generacije – zaključio je Lazović.

Danas će, povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, također biti odata počast i položeno cvijeće na brojnim spomen-obilježjima u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.