Enver Bijedić

Pokrenuto 14 krivičnih prijava protiv odgovornih za kriminalne radnje u Željeznicama FBiH

Vlada FBiH i resorno ministarstvo su na dobrom putu da izvrše trajnu stabilizaciju ovog Željeznica.

Slika

Dugi niz godina u Željeznicama Federacije BiH (ŽFBiH) akumuliraju se kriminalne radnje koje su dovele do toga da su danas Željeznice dužne oko 380 miliona KM – izjavio je danas u Sarajevu federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

On je na pres-konferenciji posvećenoj stanju u Željeznicama FBiH kazao da s dolaskom nove uprave, Vlada FBiH i resorno ministarstvo imaju mnogo bolju komunikaciju, te da su na dobrom putu da izvrše trajnu stabilizaciju ovog kolektiva.

Bijedić je naveo da su u posljednjih šest mjeseci, s dolaskom nove uprave, napravili kvalitativni iskorak i uspjeli podijeliti osam ličnih dohodaka zaposlenim u ŽFBiH.

Međutim, kako je istakao, suočeni su s problemom procesuiranja mnogih kriminalnih radnji koje je nova uprava zatekla u ŽFBiH. Ministarstvo i nova uprava su, po njegovim riječima, u zadnje vrijeme pokrenuli 14 krivičnih prijava protiv raznih odgovornih osoba za mnoga učinjena kriminalna djela u ŽFBiH, ali se te prijave sporo ili nikako ne procesuiraju.

– Postoji izreka da je pravda spora, ali dostižna, ali nama dolaze na naplatu razna kriminalna djela koja su učinjena i gdje ljudi traže da naplate određena sredstva, a iznosi su milionski i na taj način da blokiraju ŽFBiH. Za jedno učinjeno krivično djelo, pokrenuto 2009. godine, mi smo pokrenuli kontratužbu u Tužilaštvu KS-a, međutim, Kantonalni sud donosi presudu, kojom naređuje isplatu novca tim firmama koje su napravile krivično djelo u ŽFBiH – kazao je Bijedić.

Po riječima v.d. direktora Željeznica FBiH Nijaza Puzića, radi se o ugovoru o otkupu tehničke dokumentacije za projekt izgradnje telekomunikacione mreže na postojećoj željezničkoj infrastrukturi u BiH, s mikrolokacijom i uzdužnim profilima trasa, vrijednim oko 5,2 miliona KM, a koji je tadašnja uprava zaključila s Team System Inficom Services GmbH, Austria, u februaru 2009. godine.
Izrada pretprojektne dokumentacije povjerena je firmi bez referenci Bos-link d.o.o. Sarajevo (čiji su osnivači sadašnji i bivši uposlenici ŽFBiH) koja je osnovana samo dva mjeseca prije pokretanja inicijative za predmetni projekt, a ta firma“ je ustupila „posao“ austrijskoj firmi Team System, također, firmi bez referenci.
Taj projekt je neupotrebljiv za ŽFBiH, ali i pored toga u međuvremenu, po rješenju o izvršenju Općinskog suda u Sarajevu od 15. augusta 2013. godine, Željeznice FBiH su dužne isplatiti glavni dug, 5,2 miliona KM, i kamate počevši od 2009. godine, firmi Team System Inficom Services GmbH Austrija. 

– Stanje koje smo zatekli kada smo došli gotovo je bilo dovedeno do štrajka. Funkcionisali smo pod vrlo otežanim uslovima, naplativost je bila vrlo loša, prevozi su bili umanjeni. Pokušali smo uvećati prevoz, povećati prihod, pokušati smanjiti broj nabavki koje su nam nepotrebne, da ustanovimo stanje zaliha, koje su sada u odnosu na 2012. godinu daleko veće, odnosno nekih deset do 12 miliona KM, u svrhu likvidnog poslovanja ŽFBiH –  kazao je Puzić.

Izvršni direktor za finansije u Željeznicama FBiH Enis Džafić kazao je da do blokade može doći nakon pravosnažnosti presude s obzirom na to da Željeznice više nemaju pravo žalbe na izrečenu presudu.

-Ukoliko ne uplatimo iznos od 5,2 miliona plus kamate za navedeni period, sud će donijeti odluku o izvršenju čime će biti blokirani računi, a što će ugroziti dalje poslovanje Željeznica, kao i njihovih komitenata – dodao je  Džafić.

On je kazao da su  ŽFBiH u 2013. godini poslovale s 34 miliona KM gubitka što u odnosu na 2012. godinu predstavlja smanjenje gubitka od šest miliona KM. 

Rezultat toga je, kako je naglasio, povećanje prihoda po osnovu transportnog prijevoza i smanjenje rashoda. 

Naveo je podatak da prihodi po osnovu zakupa iznose osam miliona KM, i da su u odnosu na 2012. veći su za tri miliona maraka, i najvećim dijelom odnose se na iznajmljivanje lokomotiva Republici Turskoj. 

– U ovoj godini imamo osam iznajmljenih lokomotiva i očekujemo da će biti iznajmljeno još šest – dodao je Džafić. 

Naglasio je da je izmiren kredit Bobar banci u iznosu od oko tri miliona KM, koji je ranija uprava podigla, suprotno odluci Vlade FBiH i Parlamenta FBiH. 

Džafić je još naveo da su smanjili broj uposlenih i da vrše analizu kadrova u Željeznicama FBiH, te da se primaju  isključivo neophodni kadrovi za dalje funkcioniranje ŽFBiH. 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.