KO SDP BiH HNK

Pokrenute inicijative o smanjenju primanja dužnosnika i revizije privatizacijskih ugovora

U vezi sa posljednjim događanjima, Klub zastupnika SDP BiH je iznio stav da institucije moraju garantovati i održavati javni red i mir, jednako kao i pravo na mirno okupljanje

Slika

Klub zastupnika SDP BiH je u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona na sjednici održanoj 28. februara predložio usvajanje tri zaključka. Prvim zaključkom zatraženo je utvrđivanje javnog interesa kod objave svih ugovora o privatizaciji, te nalaganje Agenciji za privatizaciju hitno postupanje po ovom zaključku i vezanom zaključku Vlade HNK.

Drugim zaključkom od Kantonalnog tužilaštva je zatraženo da u roku od trideset dana kantonalnoj Skupštini dostavi informaciju o poduzetim radnjama na procesuiranju prijavljenih slučajeva korupcije, nelegalne privatizacije i drugih privatizacijskih zlouporaba, te svih drugih prijavljenih slučajeva privrednog kriminala na području kantona. Također, od ovog tužilaštva je zatraženo da kao prioritet definiše rješavanje slučajeva iz navedenih oblasti, te da o poduzetim aktivnostima na ovom polju Skupštini kantona podnese izvještaj u roku od stotinu dana od dana usvajanja ovog zaključka.

Trećim zaključkom predviđeno je obvezivanje Vlade HNK da razmotri sve mogućnosti uštede javnih sredstava, uključujući sve vrste dodataka na osnovne prihode i plate budžetskih korisnika, te da u prijedlogu budžeta kantona za 2014. godinu Skupštini predloži preraspodjelu tih sredstava za socijalne programe i programe otvaranja novih radnih mjesta.

Svi zaključci su u prilagođenoj formi proslijeđeni Skupštini,  Vladi i drugim nadležnim institucijama HNK i očekuje se njihovo hitno očitovanje o prijedlozima Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini HNK.

U vezi sa posljednjim događanjima, Klub zastupnika SDP BiH je iznio stav da institucije  moraju garantovati i održavati javni red i mir, jednako kao i pravo na mirno okupljanje. Također, zatraženo je hitno otkrivanje i sankcionisanje počinitelja krivičnih djela koji su učestvovali u paljevini i uništavanju državnih institucija, nanijevši tako ogromnu štetu kantonu, državi, ali i izvornoj ideji većine građana koji su na demokratski i civilizovan način željeli iskazati svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u državi. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.