Balorda o problemima u zdravstvu ZDK-a i Zeničkoj bolnici

Pokrenuta inicijativa za smjenu direktora Kantonalne bolnice Zenica

Obustavama rada CT-a, magnetne rezonance i rentgen aparata u Kantonalnoj bolnici Zenica je ucjena za 350.000 građana ZDK-a.

Slika

Zbog problema s bolničkim aparatima za CT, magentnu rezonanciju i rentgen aparatom, ministrica zdavstva Zeničko-dobojskog kantona Senka Balorda je najavila da će biti pokrenuta inicijativa za smjenu direktora Kantonalne bolnice Zenica. 

Ona je na pres-konferenciji ustvrdila da ima velikih problema sa obustavama rada CT-a, magnetne rezonance i rentgen aparata u Kantonalnoj bolnici Zenica, a naglasila da "nije sigurna da li postoji kvar ili ne“.

– Za mene je ovo ucjena za 350.000 građana ZDK-a, ili od strane Siemensa, ili od strane neodgovornog menadžmenta Bolnice. To je moj stav – rekla je Balorda.

– Obaveza ministarstva zdravstva je da organizuje zdravstvenu zaštitu pacijentima Kantona skupa sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i mi smo to uradili. Pacijenti su dobili mogućnost da rade CT i magnet u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, imaju pravo da idu u Sarajevo. U međuvremenu smo obavili niz razgovora, između ostaloga i sa Siemensom, i iskreno vam kažem da sam imala spremnu prijavu tužilaštvu, jer je za mene to poigravanje sa sudbinom ljudi. Scenarij se ponavlja po drugi put i insistirala sam da se pristupi popravci ovih aparata. Odgovorili su mi da Vlada mora uplatiti barem 500.000 KM da bi se tako nešto započelo -kazala je Balorda.

Dodala je da je Vlada ZDK predvidjela sredstva u budžetu i da će novac za popravku biti uplaćen.

Od ostalih akivnosti u oblasti zdravstva na području Zeničko-dobojskog kantona u protekle četiri godine već se osjete određene promjene u zdravstvu, a prvi od tih parametara je porodična medicina. 

Popunjenost porodične medicine u ZDK-u je čak 95 posto, a ostalo je da se uradi, pripremi i otvori još nekoliko porodičnih ambulanti. 

– U Domu zdravlja Zenica je otvoren edukacioni centar koji obavlja edukacije srednjeg medicinskog kadra i ljekara ZDK-a, koji rade u porodičnoj medicini, ali se on koristi i za Srednjebosanski kanton -kazala je ministrica Balorda. 

Sada su gotovo izbjegnute liste i dužina čekanja pacijenata na uslugu porodične medicine, što je, kazala je resorna ministrica, popravljeno s nekoliko organizacijskih prilagođavanja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.