Dr Lagumdžija u Briselu:

Pokrenuta EU Strategija za Jadransko-jonski region

Konferenciju je organiziralo Italijansko predsjedništvo Vijećem Evropske unije, u saradnji sa Evropskom komisijom, Jadransko-jonskom inicijativom, kojom BiH trenutno predsjedava i italijanskom regijom Marche

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija učestvovao je na oficijelnom pokretanju EU Strategije za Jadransko-jonski region (Launch Conference of the EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region-EUSAIR) koja je 18. novembra 2014. godine održana u Briselu.

Konferenciju je organiziralo Italijansko predsjedništvo Vijećem Evropske unije, u saradnji sa Evropskom komisijom, Jadransko-jonskom inicijativom, kojom BiH trenutno predsjedava i italijanskom regijom Marche.

Na konferenciji su, sa ciljem usvajanja okvira za implementaciju Strategije, učestvovali predstavnici država i institucija Evropske unije, predstavnici nacionalnih i regionalnih tijela odgovornih za implementaciju EUSAIR-a i upravljanje EU fondovima te regionalnih organizacija i drugih tijela zainteresiranih za njeno sprovođenje.

Učestvujući u panel diskusiji o temi: „Svi zajedno za EU Strategiju Jadransko-jonskog regiona“, dr Lagumdžija  je naglasio da je nužno da EU strategija ua Jadransko-jonski region bude kompatibilna sa novim pristupom EU prema zemljama Zapadnog Balkana koji se fokusira na ekonomsku i transportnu povezanost regiona.

„EU Strategija je dodatna platforma za jačanje regionalne saradnje i vrijeme je da počnemo  raditi na konkretnim projektima, kao što je izgradnja Jadransko-jonskog koridora i modernizacija pruge Sarajevo – Beograd. Radi se o konkretnim projektima regionalne saradnje čije će benefite osjetiti građani cijelog regiona.  Kroz novi pristup EU i regionalnu saradnju moramo se baviti projektima ekonomije, okoliša, obrazovanja i energije, regionalne projekte moramo raditi na način da kroz njih jačamo zajedničko društvo i zajedničku vrijednost u širem regionu”, istaknuo je dr Lagumdžija.

Posebno je podvukao da je lansiranje Strategije EU za Jadransko-jonski region u cijelosti na liniji novog pristupa Evropske unije prema Bosni i Hercegovini koji na prvo mjesto stavlja ekonomske i socijalne reforme, vladavinu prava, jačanje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te jačanje administrativnih kapaciteta države. 

“Ovo je još jedna nova šansa za Bosnu i Hercegovinu i veoma je bitno  da novoformirane vlasti prihvate ove prioritete kao platformu za djelovanje”, rekao je dr Lagumdžija u svome obraćanju.

U tom smislu je podržao stav Vijeća za vanjsku politiku EU da će novi pristup Evropske unije prema BiH u vidu pisanog programa biti dostavljen nadležnim institucijama na izjašnjavanje i prihvatanje sa precizno definiranim konkretnim rokovima i nosiocima pojedinih aktivnosti programa. Preuzimanje tako definiranog programa značilo bi odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji u sebi sadrži korake čije ispunjavanje  otvara prostor za predaju aplikacije za članstvo BiH u EU. Dr Lagumdžija je još jednom naglasio da novi pristup prema BiH ne znači snižavanje kriterija, nego drugačiji redosljed obaveza i reformi i  proaktivni angažman EU i zemalja članica uz aktivan pristup iz BiH.

Dr Lagumdžija je između ostalog izrazio spremnost da BiH kao zemlja koja je trenutno predsjedavajuća Jadransko-jonskom inicijativom da svoj puni doprinos njenom provođenju. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.