Elvedin Grabovica za Agenciju Patrija

Pokrećemo najveće projekte od rata, a cijena struje neće rasti

Pokrećemo najveće investicione projekte od rata u Bosni i Hercegovini, a nećemo tražiti poskupljenje električne energije, izjavio je Elvedin Grabovica, generalni direktor „Elektroprivrede“ u intervjuu za novinsku agenciju Patria (NAP).

SlikaGrabovica je jučer uručio stipendije za 30 perspektivnih studenata, a vjerovatno i budućih radnika ove kompanije. Prema njegovim riječima, to je samo djelić onoga što ova državna firma radi, a što će imati pozitivne efekte na cjelokupnu ekonomsku situaciju u BiH. Izvoz električne energije koju ostvaruje EP BiH prošle je godine bio ključni faktor za pobošljanje vanjskotrgovinskog bilansa države i, faktički je spasilo od bankrota.

NAP: U kapitalne projekte Elekektroprivreda planira ulaganja od dvije milijarde KM. Šta će to značiti za prosperitet BiH odnosno koliko će to doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije?

Grabovica: Otvaramo naredni mjesec tendere za sva tri kapitalana objekta, a to su „Blok 7“ u Tuzli vrijednosti do 1,5 milijardi maraka, onda vjetropark Podeveležje vrijednosti do 120 miliona KM i HE „Vandruk“, također, vrijednosti blizu 120 miliona maraka. Pored ovih investicionih ulaganja planirano je investiranje u održavanje distributivne mreže i proizvodnih objekata. U svakom slučaju u bilo kojoj oblasti pa tako i u energetskoj kada uložite dvije milijarde maraka podrazumjeva se da značajno doprinosi zapošljavanju i prije svega pokretanje investicicione BiH.

Pokretanjem ovakvog objekta kao što je „Blok 7“ dolazi do zamjene postojećih objekata koji izlaze iz upotrebe zbog zastarjelosti. Otvaramo radna mjesta i osiguravamo energetsku neovisnost BiH kako bismo i dalje bili lideri u proizvodnji električne energije i kako ne bismo postali energetski ovisna zemlja kao što je to većina zemalja u regionu.

NAP: Kada se očekuje zvaničan početak izgradnje ovih objekata i da li su ovo najveći projekti od rata?

Grabovica: U toku ove godine očekujemo pokretanje izgradnje sva tri objekta, a sada zavisi od dinamike gradnje kada će biti okončani. Ovo su najveći projekti poslije rata, ne samo u energetskom sektoru, nego generalno. Poslije koridora 5C ovo su najveći i najznačajniji projekti za BiH. Meni je bitno da je Uprava na čijem sam ja čelu dovela do početka izgradnje tri najveća objekta. Za razliku od prethodnih 20 godina kada nije izgrađen ni jedan.

NAP: Da li je ranije bilo moguće ostvariti ovako značajne projekte?

Grabovica: Apsolutno da je moglo ranije, ali nisu krive samo ranije Uprave. Dakle, da bi se ovakvi projekti pokrenuli potreban je jedan opće društveni i politički konsenzus. A, u prethodnom periodu mislim da nije bilo političke i druge volje da se to pokrene. Ljudi su se bavili nečim drugim, a nisu se bavili pravilnicima, procedurama, zakonskom regulativom i svime onim što je neophodno da bi se došlo do ove faze. Mi smo potrošili dvije i po godine radeći prema standardima investicionog ulaganja i došli smo u fazu pokretanja ovih investicija. I moram istaći ulogu i značaj i Federalne vlade na čelu s Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Erdalom Trhuljem, koji su pomogli puno Upravi Elektroprivrede.

NAP: Hoće li u 2014. godini doći do promjene cijene električne energije?

Grabovica: Cijene električne enregije u nadležnosti su FERK-a. Ono što ja mogu sa sigurnošću reći jeste da nećemo niti namjeravamo u ovoj godini pokretati tarifni postupak. A, nisam siguran niti da će FERK to samostalno uraditi. Ja se iskreno nadam da će cijene električne energije ostati ista u ovoj godini.

NAP: Pojedini mediji su vas optužili za navodno štetnu obnovu ugovora s EFT-om. O čemu je zapravo riječ?

Grabovica: To su čiste manipulacije. Ne radi se ni o kakvim štetnim ugovorima. Oni su u svojim tekstovima polupali lončiće. Pričali su o „Elektroprivredi HZHB“ i pokazivali njihove ugovore, a pisali o Elektroprivredi BiH i nekim kompanijama s kojima mi nemamo ugovore. Svi naši bilansni viškovi prodaje električne energije se rade u skladu sa zakonom. Mi smo transparentna kompanija, ne samo nadležnim institucijama, već i svakom ko je tražio naše ugovore. Nisu se udostojili objaviti ni naš demantij, a mi ćemo zbog nastale štete takvim pisanjem tražiti pravdu na sudu.

NAP: Kakva je situacija u rudnicima koji su u sastavu Elektroprivrede? Šta radite na poboljšanju uvjeta rada rudara?

Grabovica: Mi faktički radimo iz mjeseca u mjesec, ali to je dugotrajan proces. Ono što smo u startu uradili jeste da smo izjednačili topli obrok i regres primanja rudara sa radnicima „Elektroprivrede“. Uspjeli smo investirati preko 130 miliona KM kroz proces dokapitalizacije i modernizaciju opreme što stvara bazne preduslove za povećanje produktivnosti i bolje uvjete rada rudara u rudnicima što je u konačnici doprinijelo i boljim finansijskim rezultatima poslovanja, iako oni još nisu na zadovoljavajućem nivou. Moram vam reći da ti rudari zavrjeđuju i bolje uvjete, a mislim da su prepoznali da je ova Uprava  to stavila kao jedan od prioriteta svog djelovanja.

NAP: Godinama se priča i o mogućoj privatizaciji Elektroprivrede, kakav je vaš stav o tome?

Grabovica: Moj je stav jasan i precizan. Kao profesor na Ekonomskom fakultetu i kao čovjek koji je radio u privatnom sektoru znam da vlasnička struktura uopće ne određuje efikasnost i poslovanje kompanije. Dakle, mi imamo masu primjera gdje su državne kompanije uspješnije od privatnih. Stoga smataram da pored toga što smo ovisni o svemu ostalom, ne bismo trebali biti ovisni u energetskog sektoru. Ne treba čak ni razmišljati o privatizaciji „Elektroprivrede“.

NAP: Kako komentirate kritiziranje pojedinih javnih preduzeća koji se optužuju da finansiraju političke partije i djeluju kao bankomat strankama?

Grabovica: Što se tiče finansiranja, evo mi finansiramo stipendije za 30 najboljih studenata. Uvriježeno je mišljenje je da su javna preduzeća kasice prasice. Spominjala se i „Elektroprivreda“, ali nisam pročitao niti jedan argument niti dokaz da je to tačno. Ako neko ima dokaze neka ih podnese nadležnim institucijama i kao što sam ja odgovoran za poslovanje svojim potpisom, nadam se da će doći i vrijeme kada će novinari biti odgovorni za takva pisanja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.