Hadžić

Pokazalo se da Radončić nije rješenje za BiH!

Posljednji događaji u BiH mogli bi voditi u novo restruktuiranje vlasti na državnom nivou, odnosno smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Slika

Bosni i Hercegovini trebaju vlade u kojima neće biti mjesta za one koji su zloupotrijebili opravdani bunt građana i 7. i 8. februara htjeli provesti crni scenarij za ovaj dio države, izjavio je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), Damir Hadžić, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i ministar prometa i komunikacija BiH.

Prema njegovim riječima, posljednji događaji u BiH mogli bi voditi u novo restruktuiranje vlasti na državnom nivou, odnosno smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Hadžić u tome, zapravo, vidi mogućnost dublje promjene i formiranja vlada koje će konačno pokušati ispoštovati opravdane zahtjeve građana, u prvom redu na kantonalnom nivou.

– Mi definitivno podržavamo zahtjev SDA za Radončićevom smjenom. Vidjet ćemo kakav će to imati epilog u Parlamentu BiH, ali smo uvjereni da je sve ovo pokazalo da, ne samo Radončić, nego kompletna ta policijska struktura i on koji je na čelu, ne može biti rješenje za BiH. Oni koji su opravdane proteste iskoristili za vandalizam i politiziranje, paljenjem su otupili oštricu socijalnog bunta, za njih više, što se nas tiče nema mjesta – kaže Hadžić.

Na pitanje da li posljednji stavovi SDP-a i SDA mogu biti uvod u novu koaliciju, Hadžić kaže da ti istupi nisu dogovoreni, ali da očito „jednaka razmišljanja ove dvije stranke idu u smjeru očuvanja ustavno-pravnog poretka BiH i želje da se oa artikuliranim stavovima građana proba postići saglasnost.“  

– Da je, kao što je to bilo planirano, pala i Vlada FBiH došlo bi do pada cijelokupnog sistema. Mi ćemo učiniti sve da se u razgovore uključe ne samo plenumi, nego i druga udruženja, akademska zajednica i da se prijedlozi o obračunu sa kriminalom i korupcijom, koje već duže vrijeme predlažemo, ozakone. Da se obračunom sa kriminalom i revizijom privatizacije relaksira atmosfera u BiH, a tu je sudska vlast ključni faktor – navodi Hadžić.

Prema njegovim riječima, upućen je prijedlog za zakonsko omogućavanje održavanja vanrednih ili prijevremenih izbora u BiH, a namjera SDP-a je da se stvari ubrzaju kako bi građani dobili vlasti koje će četiri godine raditi na ispunjavanju legitimnih zahtjeva građana.

– Možemo slobodno govoriti o šteti koja je za BiH nastala nakon ovih događaja. Jedan broj zainteresovanih investitora, a u BiH ima više domaćih nego stranih investitora, već razmišlja da li investirati u trusno područje. Kolike su štete znat ćemo u tek krajem godine, a mali rast koji smo imali prošle godine je definitivno ugrožen – dodaje Hadžić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.