Aner Žuljević

Pokazalo se da je novi Zakon o PIO prevara postojećih i pljačka budućih penzionera

Novi Zakon o PIO-u još će dugo iznenađivati javnost odredbama koje svako malo isplivaju na površinu. Prema odredbama novog zakona penzionerima je onemogućeno da uz penziju rade i budu prijavljeni, a ta restrikcija se ne odnosi na penzionere koji su članovi upravnih, nadzornih i sličnih odbora.

Već prije isplate martovskih penzija penzioneri koji su prijavljeni da obavljaju samostalnu djelatnost na kućnu adresu dobili su rješenje da im se isplata penzije obustavlja. Zakon je pak omogućio onim penzionerima koji se politički postavljaju na funkcije u upravnim i nadzornim odborima da primaju paralelno i penziju i naknadu za članstvo u tim tijelima.

Logično je da se ove odredbe direktno kose s osnovnim ustavnim i ljudskim pravom na rad, kao i mogućnošću za dodatnu zaradu, što posebno pogađa penzionere s minimalnim penzijama kojih je najviše. Član 116. Zakona o PIO-u je diskriminirajući u odnosu na one penzionere koji ne mogu i nisu u situaciji da budu izabrani na javne funkcije i nadzorne odbore.

Posljedice gašenja velikog broja obrta

Sada je jasno da zakonodavac pišući ove odredbe zakona nije imao u vidu da će posljedica biti gašenje velikog broja obrta te da će država izgubiti onaj porez koji se ubire na dohodak i ostale naknade koje su obrtnici obavezni plaćati.

Aner Žuljević, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kaže nam da se još i dok je sporni zakon bio u proceduri vidjelo da članovi 12. i 116. onemogućavaju penzionerima da se bave dopunskim radom te da je bilo predloženo njegovo brisanje ili barem brisanje drugog stava istog člana kako bi svi penzioneri bili u istom položaju.

“Posljednjih dana smo svjedoci kako se kroz penzionerske čekove obistinilo ono sto smo godinu dana u parlamentima i govorili, novi Zakon o PIO-u je promašena reforma puna apsurda i predstavlja brutalnu prevaru postojećih penzionera i krađu budućih. Činjenica je i da u stanju epidemijske nezaposlenosti vladajuća politika članom 146. stimuliše kasniji odlazak u starosnu penziju i pokazuje da je isti pisan u svakom svom segmentu s namjerom da današnji radnici, tj. budući penzioneri saniraju preko svojih leđa deficit PIO-a koji je napravila neodgovorna politika”, kaže Žuljević.

Penzioneri izabrani na javne funkcije mogu raditi, a oni koji privređuju ne

Žuljević dalje kaže kako je penzija stečeno pravo i kao takvo se ostvaruje na bazi precizno definisanih uslova te je apsolutno neprihvatljivo da zakonodavac na diskriminatorskoj osnovi usvaja odredbu prema kojoj penzioneri izabrani na javne funkcije i u nadzorne odbore mogu nastaviti primati i penziju i naknadu, dok se oni koji rade dopunsku djelatnost moraju odreći penzije.

“Dobili smo zakon prema kojem su penzioneri bliski politici povlašteni u odnosu na druge. Ove odredbe direktno se kose s osnovnim ustavnim i ljudskim pravom na rad, kao i mogućnošću za dodatnu zaradu, a ovo posebno pogađa penzionere s minimalnim penzijama kojih je najviše. Uzimajući u obzir da veliki broj penzionera prima minimalnu penziju, od koje je nemoguće dostojanstveno živjeti ukoliko nemate članove porodice koji vas pomažu, smatram da je ovakva restriktivna i diskriminatorna mjera nehumana i višestruko štetna”, kaže zastupnik SDP-a

Međutim, Žuljević kaže i kako sve navedeno pokazuje koliko je novi zakon nekonzistentan s aspekta rješenja, osim u činjenici da je svaki član iskorišten da se obezvrijedi i današnja i buduća penzija.

“Politički je licemjerno stimulisati kasniji odlazak u starosnu penziju, a u istom tom zakonu zabraniti penzionerima da svojim rukama i intelektom osiguraju sebi dodatna primanja za dostojanstvenu starost. Ne radi se ni o kakvim spektakularnim uštedama, osim o potvrdi kako beskrupuloznu vlast imamo. Mi faktički danas uživamo najvećim dijelom ono što su ti ljudi stvarali, a na ovaj način ih se faktički mizernim penzijama i zabranama kažnjava za sve što su uradili kroz svoj životni vijek”, kaže Žuljević na kraju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.