Zekerijah Osmić

Pohvala svim pripadnicima Oružanih snaga BiH, najhrabriji će biti nagrađeni

Osmić je na konferenciji za novinare istakao kako su pripadnici OS BiH koristeći sve raspoložive resurse spašavali civile u svim ugroženim područjima BiH

Slika

Katastrofalne poplave koje su zadesile skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu ugrozile su sigurnost građana u poplavljenim dijelovima zemlje, a Oružane snage BiH su nesebično i svim raspoloživim resursima odgovorile na ove nesreće, kazao je danas ministar odbrane BiHZekerijah Osmić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osmić je na konferenciji za novinare istakao kako su pripadnici OS BiH koristeći sve raspoložive resurse spašavali civile u svim ugroženim područjima BiH. Oni su, dodao je Osmić, ponekad i sami direktno bili pogođeni ovom katastrofom.

"OS BiH su do sada djelovale u dvije faze. Prvih nekoliko dana smo radili na spašavanju ugroženog stanovništva i naselja od poplava. U toku je druga faza našeg djelovanja, a odnosi se na pomoć na sanaciji šteta u poplavljenim naseljima nakon povlačenja vode, kao i transport humanitarne pomoći", kazao je Osmić, dodavši kako će u koordinaciji sa načelnikom Zajedničkog štaba donijeti odluku koji će pripadnici OS BiH biti posebno nagrađeni za svoj angažman.

Pripadnici OS BiH bili su angažovani u skoro svim dijelovima BiH, Maglaju, Šekovićima, Srebreniku, Doboj-jugu, Doboju, Milićima, Vukosavlju, Travniku, Zenici, Bijeljini, Žepču, Kalesiji, Petrovu, Banjoj Luci, Sarajevu, Bihaću, Živinicama, Srebrenici, Brčkom, Odžaku, Orašju, Tuzli, Šamcu i brojnim drugim mjestima i gradovima. Požrtvovani i odlučni angažman OS BiH, istakao je Osmić, bio je ključni faktor koji je doprinio sprečavanju većeg broja žrtava i veće materijalne štete.

"U akcijama pomoći i spašavanja svakodnevno učestvuje preko 1.200 vojnika, ne uzimajući u obzir one koji vrše utovar i istovar humanitarne pomoći, kao i one koji logistički pomažu pripadnike OS BiH na terenu, a na raspolaganju je osam helikoptera i svi logistički kapaciteti. Zahvaljujući odanosti i patriotizmu kojima ovi momci i pripadnice ljepšeg spola zrače, možemo biti sigurni da nas nikad neće iznevjeriti i da će uvijek biti tu kad ih budemo trebali", rekao je Osmić.

Za mjesec dana očekuju se visoke temperature, a ministar Osmić kazao je kako će učiniti sve da helikopteri koji stoje u kasarni u Rajlovcu budu osposobljeni na vrijeme, kako ne bi bilo potrebe da se traži pomoć sa strane. Objektivno, nastavio je Osmić, Oružane snage BiH rade sa starom opremom i tehnikom, a ove godine biće zatražena kupovina helikoptera i barem jednog kanadera.

"Ovo je izvanredna prilika koju smo na svojim leđima doživjeli i na našu sreću, opet smo bili najorganizovaniji i najhrabriji i prevazišli smo i ovu situaciju. Ali ne znamo do kada. Moramo konačno tehnici i onome sa čime mi raspolažemo posvetiti veću pažnju. Kakva god da je situacija u BiH i naši budžeti, buduća struktura OS BiH mora biti adekvatna situacijama koje se mogu dogoditi, poput ovih katastrofalnih poplava", poručio je Osmić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general bojnik Anto Jeleč kazao je kako su OS BiH 13.05. dale u pripravnost sve svoje postrojbe, skladno predviđenom planu u odgovoru na situacije poput poplava i prirodnih katastrofa. Na 31 lokaciju preko 1.000 vojnika otpremljeno je sa opremom, a odmah je pristupljeno i u kontakt sa zajednicama i izviđanje terena.

"Već 15. maja krenuli smo u pomoć civilima, civilnim strukturama, građanima BiH, kada oni to više nisu mogli sami. Prvi prioritet nam je bio to, i to smo radili i helikopterima kao prvom mjerom, a zatim na kopnu čamcima. Ubrzo nam je stigla i pomoć i partneri u tom poslu. Svim svojim raspoloživim resursima i kapacitetima pomagali smo u evakuaciji i medicinskom zbrinjavanju, a ujedno smo i utvrđivali i ojačavali nasipe u poplavljenim područjima", rekao je Jeleč, istakavši i dobru saradnju sa Operativno komunikacijskim centrom Ministarstva sigurnosti BiH, kao i vlastima na području cijele BiH.

Današnjoj konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici Oružanih snaga BiH, neki od onih koji su se najviše istakli prilikom angažmana tokom prirodne katastrofe u BiH.

Komandant Drugog helikopterskog skvadrona OS BiH major Stjepan Brakić kazao je kako je njegova jedinica imala čast da prva krene u pomoć ugroženom stanovništvu.

"Mi smo ovih dana bili angažovani na svim područjima. Rezultati naši vidljivi su u medijima, a najinteresantnije štoi se desilo bilo je spašavanje iz Šekovića u složenim meteo uvjetima, kao i spašavanje bebe iz Maglaja, vijest koja je obišla cijeli svijet. Hvala svim pripadnicima Drugog helikopterskog skvadrona, ali i medijima i svima koji su nam pružili podršku"
, naglasio je Brakić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.