Pogledajte šta radi Čovićev HDZ, pola Evrope su digli na noge

Jedno od pitanja postavio je delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda PSBiH Denis Bećirović (SDP), a tiče se usvajanja Osnovnog ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Smatram da ne postoji ništa važnije u državi Bosni i Hercegovini od istinske i principijelne borbe za jednakost i ravnopravnost. Borba mora biti principijelna. Moram reći sve dok ne bude tako BiH će biti izolirani otok nepravde i samovolje. Na jednoj od zadnjih sjednica Doma naroda javno sam tražio ustavnu ravnopravnost za srpski i bosanski jezik, ćirilicu i srpski narod u pojedinim kantonima FBiH gdje vlada HDZ. Danas tražim ravnopravnost Islamske zajednice BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom. Islamska zajednica pokušava od 2009. godine do danas da sklopi sporazum, ali to evidentno pojedine političke snage blokiraju. To je diskriminacija i pravna nejednakost. Mi o tome moramo otvoreno progovoriti. Posljednji put tekst je u Predsjedništvu BiH ponuđen 2018. godine. Protiv takvog prijedloga glasali su Dragan Čović i Mladen Ivanić. Glasali su čak da to i nebude tačka dnevnog reda”, naveo je Bećirović.

Pitanje je postavio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji koji je kazao da je prethodno VM BiH utvrdio nacrt sporazuma.

“Taj sporazum je još uvijek u proceduri i VM BiH nije u mogućnosti da radi bilo šta po tom pitanju dok je taj sporazum u Predsjedništvu BiH. Čeka s odluka Predsjedništva BiH”, naveo je Tegeltija.

Bećirović je kazao:

“Pogledajte šta radi Čovićev HDZ u BiH u vezi sa izborom jednog člana Predsjedništva BiH, pola Evrope su digli na noge, a s druge strane imate ovakvu očiglednu diskriminaciju. Nije ovo samo izoliran slučaj”, naveo je Bećirović.

Prema dnevnom redu, predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara bi trebalo da odgovore na 36 poslaničkih, odnosno delegatskih pitanja. Prva je to zajednička sjednica u ovom sazivu državnog parlamenta, a pitanja se odnose na ispunjavanje 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije koje BiH treba ispuniti kako bi dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, zatim na nabavku vakcina i druge aktuelne teme.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.