Kolumna Dnevnog lista

Podvale o Nikšićevoj koaliciji s Čovićem, uzaludno ‘pranje’ od afera

Na lijevom političkom spektru se davno profilirala ‘zelena ljevica’, DF, Socijaldemokrati i Socijalna pravda i demokracija, koja se sluganski podarila ‘nacionalističkoj’ stranci ‘bošnjačkog poglavice’ Bakira Izetbegovića i providno je i neumjesno podvaljivati da SDP tobože pretendira za ulazak u koaliciju s ‘nacionalističkim’ HDZ-om BiH. Ući na razvaline koje je iskopala SDA i iz koje je čak pobjegao i Radončić bi mogao samo lider ‘poremećene pameti’, a Nermin Nikšić je pri zdravom umu.

Respiratorska mafija je uzdrmala SDA, ali i na državnoj razini doprinijela da i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić podnese ostavku, a njegov SBB napusti vladajuću koaliciju, odnosno bošnjačku političku vrstu čiji je izbornik Bakir Izetbegović.

Težak je to politički udarac za posrnulu SDA kojoj u zadnje vrijeme ništa ne polazi za rukom i koja je doslovce raščerečena od bošnjačke javnosti zbog svih skandala i ‘patriotskih’ pljački kadrova Izetbegovićeve bulumente.

Promidžbena mašinerija

Da bi se gnjev javnosti barem malo amortizirao promidžbena mašinerija iskopava oprobane metode puštanja lažnih konstrukcija, spletki i podvala i uvijek je mantra ista, ‘prizivanje’ u pomoć duhova Dragana Čovića ili Milorada Dodika.

Tako je ovih dana iz te kuhinje lansirana dosta adolescentna špekulacija kako Nermin Nikšić, šef SDP-a navodno u tajnosti s Čovićevim HDZ-om BiH dogovara izgon SDA i DF-a, te preuzimanje nove federalne Vlade. To je toliki politički šlamperaj da u njega ne može povjerovati niti politički totalno indolentni, a kamoli upućeni analitičari ili akteri. Prvačiću je jasno da matematika u Domu naroda Parlamenta FBiH ne dopušta takve akrobacije.
-Svaka medijska ofanziva SDA u kojoj objašnjavaju kako će SDP izdati interese države završi njihovom novom izdajom interesa države i građana. Ne sumnjam uopće da će i ovaj put biti tako, a javnost će vidjeti što će biti novi ustupak koji će SDA napraviti HDZ-u. Među njihovim zastupnicima se u pola glasa već priča da je to izborni zakon, jedini je logični demantij ‘prozvanog’ šefa SDP-a Nermina Nikšića.

Na lijevom političkom spektru se davno profilirala ‘zelena ljevica’, DF, Socijaldemokrati i Socijalna pravda i demokracija, koja se sluganski podarila ‘nacionalističkoj’ stranci ‘bošnjačkog poglavice’ Bakira Izetbegovića i providno je i neumjesno podvaljivati da SDP tobože pretendira za ulazak u koaliciju s ‘nacionalističkim’ HDZ-om BiH.
Ući na razvaline koje je iskopala SDA i iz koje je čak pobjegao i Radončić bi mogao samo lider ‘poremećene pameti’, a Nermin Nikšić je pri zdravome umu.
Vjerodostojnija je postavka kako su podvale o samoubilačkoj koaliciji Nermina Nikšića s Draganom Čovićem, uzaludno ‘pranje’ radikalnih desnih centara i njima odanih kompromitiranih ljevičara od silnih afera koje grozničavo tresu njihovog političkog pokrovitelja.
Prije će dakle biti da nema nove federalne Vlade do izbora, jer Čović ne priznaje SIP i uvjetuje novu vlast izmjenama Izbornog zakona, ali niti ova ‘tehnička’ Vlada nije kredibilna sa osumnjičenim premijerom Fadilom Novalićem.

Kako će to sve izgledati nakon što optužnica, vjerojatno, bude službeno podignuta i potvrđena, samo ‘svevišnji’ zna.
Nebuloze

Podsjećamo, pojedini promidžbeni kreatori bulazne kako bi u novoj parlamentarnoj većini u Federaciji BiH bilo mjesta za HDZ, SBB i SDP, ali ne i za SDA.

-Znam da ja to ne bih učinio ni po koju cijenu – ni uradio to, ni mislio o tome, ni pokušavao to, ni puštao da ostane nejasno da li možda hoću, ničim izazvan, ali je očigledno ‘nanjušio krv’ i osjetio zaštitinčku potrebu ‘grobar’ SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Dakle, intelektualac, bivši lider i sadašnji aspirant koji je javno zagovarao koaliranje SDP i SDA, zbog čega se između ostalog i razišao s matičnom strankom, moralizira i pametuje Nikšiću.
Lagumdžija je napisao i to da nije siguran šta aktualni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić hoće kada je riječ o mogućnostima da, zajedno sa HDZ-om i SBB-om, preuzme vlast u Federaciji BiH.
Paralelno s tim desni krugovi u njedrima SDA oplakuju kako ‘nažalost, bošnjačka javna i politička scena nikada nije oskudijevala u beskrupuloznim pojedincima i grupacijama koje su spremne, zarad svojih neostvarenih političkih ambicija, neodgovornosti i krajnjeg avanturizma, drage volje igrati ulogu korisnih idiota i trojanskih konja srpske i hrvatske politike’.
Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić je ekspresno začepio usta megafonima dojučerašnjih partnera.

-Ovih dana, ničim izazvani s naše strane, pojedinci bez ikakvog povoda (osim ako možda ne žele skretanje pažnje javnosti sa afere “Respiratori”), javno priopćavaju insinuacije i šalju poruke SDP-u i SBB-u da ove dvije stranke ne treba da prave koalicijsku većinu s HDZ-om u tobožnjem preuzimanju Vlade FBiH. Pa, valjda se i mi iz SBB-a tu nešto pitamo. Znači, nismo i nećemo biti dio te nerealne i propagandističke priče. Već smo napustili državnu razinu vlasti i SDA-u smo uredno i principijelno vratili Ministarstvo sigurnosti BiH. Nema razloga da se drugačije ponašamo na entitetskom nivou. Još preciznije, uopće nas ne zanima da budemo u novoj Vladi FBiH. Kao što nas ne zanimaju ni imaginarni strahovi vrha SDA ili sve grublje podvale paraobavještajnih centara SBB-u. Naše je precizno političko stajalište da novu vlast na nivou Federacije BiH, treba činiti SDA sa DF-om i Bijedićevim i drugim “preletačima”. Tu je i SDA-ov nezaobilazni 30-godišnji strateški partner HDZ, posve je jasno suflirao Radončić.

Još je suroviji bio državni zastupnik Damir Arnaut.

-Koalicija sa SDA je izdaja! Bakir sve dao HDZ-u i SNSD-u, a sad kuka!’

Šefu SDP-a Nerminu Nikšiću nakon svih providnih podbadanja dodatno raste samopouzdanje i zasigurno će inteligentno raditi da strahovi SDA i DF-a svakog dana sve više eruptiraju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.