OO SDP Bugojno

Podržavamo zakonite, legitimne i opravdane zahtjeve građana

SDP je godinama ukazivao na svim nivoima vlasti, tražeći reviziju privatizacije, koja ne može da uđe u parlamentarnu proceduru, usvajanje seta zakona za borbu protiv korupcije i oduzimanja nelegalno stečene imovine

Slika

Na sve trenutne primjedbe i zahtjeve građana Bugojna pa i šire, SDP je godinama ukazivao na svim nivoima vlasti, tražeći reviziju privatizacije, koja ne može da uđe u parlamentarnu proceduru, usvajanje seta zakona za borbu protiv korupcije i oduzimanja nelegalno stečene imovine, kao i reviziju poslovanja javnih preduzeća – saopćili su iz OO SDP Bugojno.

– Građani trebaju znati da je SDP od rata, do prije nešto više od godinu bio opozicija u OV Bugojno. Tokom svih ovih godina na razne načine smo pokušavali popraviti sve lošiju situaciju u našem gradu, od iznalaženja načina za povećanje budžeta, koji je i danas mizeran u odnosu na općine u okruženju, pravednije raspodjele budžetskih sredstava, revizije privatizacije, otvaranja industrijske zone, smanjenja općinskih naknada koje reguliraju privatni biznis, revizije rada javnih preduzeća, do prepoznavanja poljoprivrede kroz budžet i vraćanja u posjed cjelokupne poljoprivredne općinske imovine, koja je trebala da pređe u privatne ruke – stoji, između ostalog, u saopćenju bugojanskog SDP-a.

OO SDP Bugojno, istaknuto je, podržava zakonite, legitimne i opravdane zahtjeve nazadovoljnih građana, od kojih je većinu i podržao prilikom nedavnih pregovora, na kojima se razmatrala novonastala situacija.

-SDP nema ništa protiv smjene načelnika ako bi se ona izvršila na zakonit – ustavan način. To znači da oni koji žele načelnikovu smjenu po zakonu moraju prikupiti 10 posto potpisa od ukupnog biračkog tijela građana, peticiju bi potom trebali uputiti na Općinsko vijeće, koje je nadpolovičnom većinom usvaja ili odbija. U slučaju da dođe do njenog izglasavanja, CIK raspisuje općinski referendum na kojem se građani izjašnjavaju. To je zakonit put pokušaja smjene načelnika i SDP ga u potpunosti podržava. Kada je riječ o ostavci ili smjeni vijećnika, i taj proces je reguliran zakonom. Naime, u slučaju ostavki vijećnika, iste se upućuju CIK-u koji donosi odluku. U slučaju prihvatanja ostavki, CIK uvodi ostale vijećnike sa stranačkih ili partijskih lista. Dakle, SDP ukazuje na činjenice da neformalne grupe građana ne mogu nezakonito smjenjivati načelnike i općinske vijećnike – navodi se u saopćenju ove stranke.

Iz SDP-a poručuju da će razmotriti sve ostale legitimne i zakonite zahtjeve nezadovoljnih građana, posebno one koji se tiču sistematizacije radnih mjesta u Općini, revizije rada uprava u javnim preduzećima, smanjenja izdvajanja vijećničkih i stranačkih naknada, smanjenja općinskih naknada za poslovna ulaganja, oporavak sporta u Bugojnu, revizije privatizacije i oduzimanja nelegalno stečene imovine, iako su stava da bez novog zapošljavanja nema značajnijeg boljitka za Bugojno i njegove građane.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.