Vijeće stranih investitora u BiH

Podržavamo donošenje zakona koji stvaraju povoljno poslovno okruženje

Vlada je prihvatila sugestiju VSI-a, vezano za Zakon o registraciji gospodarskih društava i isti u paketu s ostalim prijedlozima, uputila Parlamentu FBiH

Slika

Vijeće stranih investitora u BiH, a vjerujem i ostali privrednici u FBiH svakako pozdravljaju donošenje Nacrta novog  Zakona o gospodarskim društvima FBiH, s obzirom na to da je bilo  vrijeme da se donese jedan sistemski zakon koji će na jedinstven način regulirati ovu oblast, te nastojanje Vlade da krene u reformske procese koji će doprinjeti stvaranju boljeg poslovnog ambijenta u FBiH, rekao je za Agenciju Fena predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža. 

On je kazao da s obzirom na činjenicu da u FBiH "postoji mnoštvo propisa koji zbog svoje zastarjelosti i neprimjenjivosti otežavaju poslovanje", ovo je jedan svijetli primjer da stvari idu nabolje i da Vlada FBiH nastoji da predloži propise koji će biti u skladu s OECD principima i direktivama EU, odnosno biti u skladu s regulativama savremenih tržišta. 

– Moram podsjetiti da je na inicijativu VSI-a, 2012. godine donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o gospodarskim  društvima u kojem su preporuke i sugestije iz naše Bijele knjige u većem dijelu našle mjesto u spomenutim izmjenama. Zahvaljujući potpisanom Sporazumu o saradnji s Vladom FBiH uspjeli smo inicirati izmjene zastarjelih odredbi ovog zakona koje su na određeni način komplikovale svakodnevni posao poslovnim subjektima, ne samo prilikom registracije već i u samom procesu upravljanja. Stoga nacrt novog Zakona ima za cilj svakako prevazići postojeće barijere i nadam se da će u daljoj parlamentarnoj proceduri biti još prostora za poboljšanja i dorade teksta zakona i da ćemo uskoro u primjeni imati jedan pravi evropski zakon, orijentiran na pragmatičnost i potrebe savremenog poduzetništva – kazao je Muidža.

Dodao je da je i to da je Vlada prihvatila sugestiju VSI-a, vezano za Zakon o registraciji gospodarskih društava i isti u paketu s ostalim prijedlozima, uputila  Parlamentu FBiH. Ovo pitanje, Vijeće stranih investitora implicira još od izdanja Bijele knjige za 2009.godinu.

– Ono što je namjera i Vlade , a i VSI-a, jeste da se u komunikaciji s radnim odborima Parlamenta FBiH i njegovih domova, pokuša utjecati na što urgentnije usvajanje preporuka koje će rezultirati izmijenjenim odredbama spomenutog zakona, a u konačnici stvoriti pravnu sigurnost i povoljnije poslovno okruženje za sve investitore/privrednike – kazao je Muidža.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.