Belma Kapo

Podržavam svaku sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo koja će unaprijediti i sigurnosnu i svaku drugu oblast

Nesigurnost koja se uvukla u građane Kantona Sarajevo nakon posljednjih dramatičnih dešavanja na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine, od nasilničkog ponašanja, divljanja za volanom, pa do surovih “revolveraških” obračuna, definitivno zaslužuju reakciju vlasti.

Mnogi zagovaraju hitnu sjednicu Skupštine KS na kojoj se se raspravljalo o sigurnosnoj situaciji.

Belma Kapo smatra da je problem mnogo širi od pukog djelovanja policije i da ga je potrebno rješavati od temelja – odnosno od obrazovnih i odgojnih institucija.

“U utrci za ocjenama mi smo negdje izgubili odgoj. Vidite da se spominje dječak od 16 godina, sve više je djece koja su prijestupnici, što znači da oni očito niti u školi nisu prepoznati kao osobe s kojima treba raditi kako bismo bili poštenije i pravednije društvo.

Svjedoci smo da je policija non-stop na terenu, da vrlo brzo pronađe počinioce od kojih su mnogi već poznati policiji ali koje je neko, kako to već ide, na nekim višim nivoima, u sudsku, tužilaštvu… pustio na slobodu”, kaže Kapo.

SDP-ova zastupnica podržava svaku sjednicu “koja će unaprijediti i sigurnosnu i svaku drugu oblast”.

“Podržavam sjednicu, ali da ne bude čisti populizam, već da i pozicija i opozicija naprave stvari koje će dugoročno biti od koristi društvu”, kaže Kapo.

A Šta Skupština KS, a potom i ostala kantonala tijela, počev od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP KS), konkretno mogu uraditi da se poboljša sigurnosna situacija?

“Možemo vidjeti da se čim prije primi nedostajući kadar u policiji. Komesar je jasno rekao da imaju više od 300 policajaca manje.

Ne možemo očekivati da stvore ljude kojih nema, možda čak i na tržištu.

Možemo raditi da budemo efikasniji, mada znam da Vlada Kantona već daje maksimum, ali i ponovo djelovati politički prema višim nivoima vlasti, za izmjene zakona na federalnom i državnom nivou.

Imali smo prije godinu tematsku sjednicu pa smo poslali neke zahtjeve prema višim nivoima vlasti. Tražili smo da dobijemo informaciju u kojoj su fazi zaključci od tada”, izjavila je Kapo.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.