Podrška Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić kazao je da je riječ o jednom od rijetkih zakona koji je imao skoro jednoglasnu, bezrezervnu, podršku svih zastupnika u Parlamentu FBiH, bez obzira na to da li je riječ o poziciji ili opoziciji.

“To samo po sebi govori da nam je jedan takav zakon više nego potreban. Toliko je vladao interes za usvajanjem ovog zakona da je prihvaćena sugestija Komisije za informisanje Parlamenta FBiH, koju ja vodim, da javna rasprava ne bude duža od 30 dana. To znači da bi mi već vrlo brzo, u narednih mjesec i po dana, ponovo trebali imati zakon u proceduri, u formi prijedloga, čime bi se zaokružila jedna cjelina”, kazao je Mašić, dodavši da bi usvajanjem zakona u formi prijedloga, u oba doma Parlamenta, zakon stupio na snagu.

On smatra da nema nijednog razloga da se odugovlači sa usvajanjem ovog zakona, jer nije riječ samo o nečemu što je pravna stečevina Evropske unije, nego i o zakonu od kojeg će višestruku koristi imati bh. društvo.

“Bilo je nekih sitnih sugestija za korekcijom zakona, u smislu da se jasno definišu i odvoje duhan od duhanskih proizvoda, jer se objektivno ne može sve tretirati na isti način i stavljati u isti koš. Ali kad je riječ generalno o zakonu, usuđujem se reći da je bila jednoglasna podrška”, kategoričan je Mašić.

Damir Mašić nam je kazao da se nada da će zakon dobiti podršku u oba doma, a sudeći prema jučerašnjoj atmosferi u Parlamentu, vjeruje da će se to desiti bez obzira na negodovanje predstavnika velikih kompanija.

“Vjerujem da će se bez obzira na duhanske i ostale lobije u ovoj zemlji Parlament oduprijeti tim pritiscima, kojima Vlada godinama nije odolijevala, jer se ovaj zakon davno trebao naći u parlamentarnoj proceduri”, kazao je Mašić, dodavši da je očigledno trebala da se desi prodaja Fabrike duhana Sarajevo da bi Vlada konačno pustila jedan takav zakon u proceduru.

(Izvor: Klix.ba)

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.