Lagumdžija sa Sørensenom i ambasadorima zemalja članica EU akreditiranim u BiH

Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija primio je šefa Delegacije Evropske unije u BiH ambasadora Petera Sørensena i ambasadore EU zemalja u BiH.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalniog predstavnika EU u BiH ambasadora Petera Sørensena, sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom, ambasadorom Češke Republike u BiH Tomášom Szunyogom, ambasadorom Rumunije u BiH Filipom Teodorescuom i otpravnicom poslova Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Jo Lomas. Tema razgovora bila je situacija u Ukrajini.

Ambasador Sørensen je ovom prilikom informirao dr. Lagumdžiju o stavovima Evropskog vijeća i Vijeća za vanjske poslove Evropske unije (FAC) o Ukrajini i s tim u vezi usvojenim mjerama i izrazio interes za stavove Bosne i Hercegovine.

 

Dr. Lagumdžija je ponovio da suverena Ukrajina i njeni narodi imaju pravo da svoju budućnost definiraju samostalno, mirno i u demokratskom dijalogu koji garantira stabilnost.  Također je upoznao sagovornike sa dokumentom „Opći pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine“ koji je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo 26. marta 2003. godine u kojemu su usvojeni osnovni principi vođenja vanjske politike BiH i u kojemu se između ostalog navodi da će u „obavljanju vanjskopolitičkih aktivnosti, Bosna i Hercegovina djelovati u skladu sa obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama.“

Jedan od takvih sporazuma je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čijim je potpisivanjem BiH preuzela obavezu pridruživanja političkim izjavama Evropske unije u skladu sa obavezom Bosne i Hercegovine o približavanju stavovima EU, a koja proizilazi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Izuzetak od ovog principa su međunarodni dokumenti čije usvajanje proizvodi određene pravne konsekvence, kakav je slučaj politička izjava Evropske unije kojom su najavljene sankcije protiv ruskih i krimskih zvaničnika, a o kojoj Predsjedništvo BiH nije postiglo kosenzus.

Također je istaknuo da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Herrcegovine uputilo dopis Predsjedništvu BiH uoči sutrašnje sjednice na kojoj će biti razmatran stav naše zemlje u vezi sa usvajanjem teksta rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda pod nazivom „Teritorijalni integritet Ukrajine“. 

Kako se u tekstu Rezolucije govori o suverenitetu i teriterijalnom integritetu Ukrajine, te se poziva na mirno rješenje, stav MVP-a BiH je da naša zemlja treba glasati za usvajanje navedenog prijedloga teksta rezolucije GS UN-a, što predlaže i Predsjedništvu BiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.