Susret Lagumdžija-Subašić-Tahirović

Podrška projektima Udruženja Srebreničana i žrtava torture i genocida u BiH

Subašić i Tahirović su upoznali Lagumdžiju s početkom procesa pred nadležnim holandskim sudom u Haagu protiv Vlade Holandije i Ministarstva odbrane Holandije, a na osnovu tužbe koju je 10.000 preživjelih, članova porodica ubijenih Srebreničana podnijelo za suodgovornost u zločinu genocida u Srebrenici

Slika

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je jučer s Munirom Subašić, predsjednicom Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Muratom Tahirovićem, predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

Subašić i Tahirović su upoznali Lagumdžiju s početkom procesa pred nadležnim holandskim sudom u Haagu protiv Vlade Holandije i Ministarstva odbrane Holandije, a na osnovu tužbe koju je 10.000 preživjelih, članova porodica ubijenih Srebreničana podnijelo za suodgovornost u zločinu genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Početak sudskog procesa, odnosno čitanja optužnice, zakazan je za 7. aprila ove godine pred nadležnim sudom u Hagu, a prisustvovat će mu članovi 12 udruženja koja predstavljaju preživjele i članove porodica nastradalih u genocidu u Srebrenici. 

Lagumdžija je naročito pozdravio i najavio aktivno sudjelovanje u projektu "Nismo vas zaboravili" Udruženja žrtava i svjedoka genocida čiji je osnovni cilj razviti mrežu potpore studentima, djeci žrtava i svjedoka torture u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine. 

Ovaj projekat za sada osigurava stručnu pomoć za 90 studenata, djece žrtava torture tokom studiranja, te stipendije za ove studente. 

Lagumdžija je inicirao da se u projekat uključe i učenici srednjih škola, djeca čiji su roditelji preživjeli različite torture u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. 

Lagumdžija je obećao pomoć predstavnicima ovih 12 udruženja kako bi se osigurao njihov boravak i prisustvovanje početku sudskog procesa u Hagu. 

Također, Lagumdžija je iskazao spremnost da pomogne realizaciju projekta "Srebrenica putem smrti i slobode", autora Kemaila Hajdarevića, profesora povijesti i zemljopisa. 

Radi se o karti na kojoj je ucrtana ruta od Potočara do Nezuka, duga više od 100 kilometara, kojom su se preživjeli Srebreničani povlačili prema slobodnoj teritoriji. 

Na karti su osim ucrtane rute izvlačenja i osnovni podaci o genocidu u Srebrenici. 

Ideja autora i udruženja preživjelih Srebreničana je da se karta uradi na više stranih jezika i dijeli učesnicima "Marša mira", koji se svake godine tri dana prije 11. jula, datuma obilježavanja genocida u Srebrenici, održava od Nezuka do Potočara i u kojem iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj ljudi koji na taj način žele odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.