Lagumdžija – ambasadori Nammourah, Negyesi, Bodonyi i otpravnik poslova Hill

Podrška Palestini, inicijativi EU za ubrzanje integracijskih procesa BiH i svjetskoj koaliciji voljnih država

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je u odvojene posjete ambasadora Države Palestine u BiH Riziqa N.M. Nammouraha, ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesija, ambasadoricu Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi i otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla.

Slika

Tokom susreta dr Lagumdžije i ambasadora Nammouraha obostrano je izraženo zadovoljstvo jer su odnosi BiH i Pаlestine trаdicionаlno prijаteljski i bez otvorenih pitanja. Dr Lagumdžija je naglasio da je Bosna i Hercegovina čvrsto opredijeljena za nastavak njegovanja prijateljskih odnosa sa Palestinom te, između ostalog, izrazio spremnost MVP-a BiH za nastavak saradnje sa Ministarstvom vanjskih poslova Države Palestine, pri tome ocijenivši uspješnim političke konsultacije dvaju ministarstva koje su u maju ove godine održane u Sarajevu.

Također, tokom susreta je dr Lagumdžija još jednom naglasio punu podršku Palestini, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog okončanja sukoba između Palestine i Izraela, kao i žaljenje zbog izgubljenih života. Naglasio je da BiH osuđuje svаko nаsilje i rаt, а posebno nаpаde nа civile i podržаvа tzv. rješenje sа dvije držаve koje bi živjele u miru i sаrаdnji.

***

Dr Lagumdžija i ambasador Negyesi su pozdravili dobre političke odnose i saradnju Bosne i Hercegovine i Mađarske. Ocijenili su da postoji prostor za unapređenje saradnje dvije zemlje u svim oblastima, pri čemu je dr Lagumdžija posebno naglasio zainteresiranost BiH za intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije. Ovom prilikom istaknuta je i potreba daljnjeg ugovornog reguliranja bilateralnih odnosa.

Također je izrazio zahvalnost za pomoć koju su Vlada, humanitarne organizacije i narod Mađarske uputili BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava, kao i zahvalnost za podršku koju Mađarska pruža našoj zemlji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Posebno je pozdravio saradnju koja se ostvaruje u okviru Višegradske grupe (Slovačka, Češka, Poljska, Mađarska) i istaknuo zainteresiranost Bosne i Hercegovine za sredstva i projekte Fonda Višegradske grupe.

***

Tokom razgovora dr Lagumdžije i ambasadorice Bodonyi pozdravljena je inicijativa EU za ubrzanje integracijskih procesa Bosne i Hercegovine koja je usmjerena na ekonomske reforme, vladavinu prava i uspostavu funkcionalnije države. Dr Lagumdžija je naglasio da sadržaj i obaveze ključnih aktera u BiH budu što preciznije definirane kako bi nove vlasti odgovorno pristupile reformskim procesima.

Istaknuo je da je to nova šansa za Bosnu i Hercegovinu te da je veoma bitno da se što prije formira vlast i da novoformirane vlasti prihvate ove prioritete kao platformu za djelovanje i što prije krenu u njihovu realizaciju.

 ***

Tokom sastanka sa otpravnikom poslova Hillom razgovarano je o aktivnostima koje je Bosna i Hercegovina poduzela u dosadašnjem periodu, a odnose se na osude i konkretne korake BiH, kao dijela koalicije voljnih država u borbi protiv međunarodnog terorizma i djelovanja  tzv. Islamske države.

Dr Lagumdžija je u tom konktestu naglasio da je BiH usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH u cilju sprečavanja odlaska bh. državljana na strana ratišta. Također je naglasio da je BiH kosponzorirala Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda „Prijetnje po međunarodni mir i sigurnost prouzrokovane terorističkim aktivnostima: opasnosti koje izazivaju strani teroristički borci“ iz septembra ove godine.

Dr Lagumdžija je naglasio da je BiH tako pokazala da je članica svjetske koalicije kroz aktivnosti državnih institucija kojima se podržavaju napori u borbi protiv terorizma i želja za  delegitimizaciju te ideologije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.