KO SDP BiH Zenica

Podrška opravdanim zahtjevima sindikata ArcelorMittala

Ističe se da su svi koji investiraju u BiH obavezni da poštuju potpisane ugovore, te se traži od nadležnih da hitno insistiraju da se potpisani ugovori ispoštuju, a radnici ostvare prava koja im pripadaju.

Slika

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH  Zeničko-dobojskog kantona iskazao je  "punu podršku opravdanim zahtjevima sindikata ArcelorMittala koji na dostojanstven i činjenično utemeljen način želi da ukaže na kršenje odredbi iz socijalnog paketa kupoprodajnog ugovora kojim je garantovan minimalan broj 2.850 zaposlenika, ali i povećanje broja zaposlenih sa pokretanjem integralne proizvodnje".

– Integralna proizvodnja je davno krenula zahvaljujući znanju i sposobnostima zaposlenih i dostigla nivo od 750.000 tona, a broj zaposlenih umjesto da se povećava, kontinuirano se smanjuje stimulisanjem odlaska u penziju i otpremnina, dok se uvećani nivo poslova raspoređuje na preostale zaposlene – navodi se u saopćenju za javnost KO SDPBiH ZDK. 

Ističe se da su svi koji investiraju u BiH obavezni da poštuju potpisane ugovore, te se traži od nadležnih da hitno insistiraju da se potpisani ugovori ispoštuju, a radnici ostvare prava koja im pripadaju.

Humanizacija rada u ArcelorMittalu, kako se dodaje, neophodni je minimum poštovanja ljudskih prava i međunarodnih normi koje je Bosna i Hercegovina potpisala, a svi koji investiraju u Bosnu i Hercegovinu treba da ih poštuju. Upozorenje da se moraju poštovati radnička prava ugrađeno je u Rezoluciji o Bosni i Hercegovini usvojenoj u februaru u Evropskom parlamentu.

– Podrška koju dajemo zahtjevima radnika je stav KO SDPBiH ZDK i trajna obaveza uvijek kada su zahtjevi opravdani i kada ih je moguće ispoštovati. Zahtjevi sindikata ArcelorMittala su utemeljeni u smislu radničkih prava, realni u odnosu na mogućnosti ArcelorMittala, a davno ugovorima definisani i prihvaćeni. Zato od ArcelorMittala zahtijevamo da ispuni zahtjeve Sindikata ArcelorMittala, a od nadležnih da upravi ArcelorMittala ukažu na  obavezu poštovanja prihvaćenih i potpisanih obaveza – kaže se u saopćenju KO SDPBiH ZDK.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.