KO SDP BiH Zenica

Podrška opravdanim zahtjevima sindikata ArcelorMittala

Ističe se da su svi koji investiraju u BiH obavezni da poštuju potpisane ugovore, te se traži od nadležnih da hitno insistiraju da se potpisani ugovori ispoštuju, a radnici ostvare prava koja im pripadaju.

Slika

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH  Zeničko-dobojskog kantona iskazao je  "punu podršku opravdanim zahtjevima sindikata ArcelorMittala koji na dostojanstven i činjenično utemeljen način želi da ukaže na kršenje odredbi iz socijalnog paketa kupoprodajnog ugovora kojim je garantovan minimalan broj 2.850 zaposlenika, ali i povećanje broja zaposlenih sa pokretanjem integralne proizvodnje".

– Integralna proizvodnja je davno krenula zahvaljujući znanju i sposobnostima zaposlenih i dostigla nivo od 750.000 tona, a broj zaposlenih umjesto da se povećava, kontinuirano se smanjuje stimulisanjem odlaska u penziju i otpremnina, dok se uvećani nivo poslova raspoređuje na preostale zaposlene – navodi se u saopćenju za javnost KO SDPBiH ZDK. 

Ističe se da su svi koji investiraju u BiH obavezni da poštuju potpisane ugovore, te se traži od nadležnih da hitno insistiraju da se potpisani ugovori ispoštuju, a radnici ostvare prava koja im pripadaju.

Humanizacija rada u ArcelorMittalu, kako se dodaje, neophodni je minimum poštovanja ljudskih prava i međunarodnih normi koje je Bosna i Hercegovina potpisala, a svi koji investiraju u Bosnu i Hercegovinu treba da ih poštuju. Upozorenje da se moraju poštovati radnička prava ugrađeno je u Rezoluciji o Bosni i Hercegovini usvojenoj u februaru u Evropskom parlamentu.

– Podrška koju dajemo zahtjevima radnika je stav KO SDPBiH ZDK i trajna obaveza uvijek kada su zahtjevi opravdani i kada ih je moguće ispoštovati. Zahtjevi sindikata ArcelorMittala su utemeljeni u smislu radničkih prava, realni u odnosu na mogućnosti ArcelorMittala, a davno ugovorima definisani i prihvaćeni. Zato od ArcelorMittala zahtijevamo da ispuni zahtjeve Sindikata ArcelorMittala, a od nadležnih da upravi ArcelorMittala ukažu na  obavezu poštovanja prihvaćenih i potpisanih obaveza – kaže se u saopćenju KO SDPBiH ZDK.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.