Sarajevo

Podrška Laburističke partije Velike Britanije radu SDP BiH

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić i sekretar za međunarodnju saradnju SDP BiH Saša Magazinović danas su u posjetu primili Afzai Khana, člana Evropskog parlamenta iz Laburističke partije Velike Britanije i izvjestioca iz sjene u Evropskom parlamentu za BiH.

Nikšić i Magazinović su se Khanu zahvalili na učešću evropskih parlamentaraca iz grupe evropskih socijaldemokrata, koja je uključivala i članove Laburističke partije, na komemoraciji povodom obilježavanja dvadeset godina srebreničkog genocida, kao i na stalnom interesu i angažmanu oko dešavanja u našoj zemlji. Na sastanku je, također, bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, a Khan je upoznat i sa unutarstranačkim dešavanjima u SDP-u.

„SDP BiH, kao i do sada, podržava sve reformske procese naše zemlje na putu ka evropskim integracijama, te stoga izražavamo veliku zahvalnost Velikoj Britaniji i Njemačkoj na iniciranju novog evropskog pristupa ka našoj zemlji, koji bi trebao ubrzati put BiH ka Evropskoj uniji. Međutim, trenutna politička situacija u našoj zemlji ne odgovara bržoj integraciji BiH u EU, jer vladajuće stranke nisu u stanju, i pored velike podrške iz EU, usaglasiti Reformsku agendu, a posebno je zabrinjavajuće što se ova agenda još nije predočila javnosti, ali i zastupnicima parlamenata u BiH“, istaknuo je Nikšić.

Khan je na sastanku još jednom iskazao veliku podršku Laburističke partije Velike Britanije radu SDP BiH i ponovio da će u Evropskom parlamentu i dalje nastaviti pomagati proces integracije naše zemlje u Evropsku uniju.