Klub poslanika SDP BiH

Podrška komisije za finansije i budžet inicijativi SDP BiH – korak ka transparentnosti

Nakon što Predstavnički dom usvoji ovu inicijativu, ona postaje „vlasništvo“ Parlamenta i u tom smislu Klub poslanika SDP BiH poziva sve parlamentarne stranke da se uloži maksimalan napor da se ovaj posao brzo završi

Slika

Klub poslanika SDP BiH pozdravlja podršku Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH inicijativi SDP BiH za formiranje Privremene komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje ukupne potrošnje budžetskog novca na ime prihoda i privilegija koje se ostvaruju na osnovu obnašanja funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine.

Ova komisija ima zadatak da utvrdi i javnost obavijesti o budžetskim troškovima koji se odnose pojedinačno na osobe koje obnašaju funkcije na državnom nivou i to na članove Predsjedništva BiH, Vijeća Ministara BiH, poslanike i delegate u Parlamentu BiH, direktore državnih institucija i rukovodeće državne službenike.

Osim iznosa sredstava koje ove osobe primaju kao platu, biti će utvrđeni i javnosti prezentirani i drugi troškovi svakog pojedinca, od troškova reprezentacije i dnevnica, preko drugih privilegija, pa sve do koštanja automobila kupljenih za osobe koji imaju pravo na 24-časovno korištenje službenih vozila.

Period za koji će biti predočeni pomenuti podaci vezani za osobe koji se nalaze na važnim pozicijama je 7 godina, odnosno ovaj i prethodni mandat.

U komisiji bi trebali učestvovati predstavnici svih klubova poslanika, a za posao koji će raditi, prema prijedlogu iz inicijative SDP-a, neće biti dodatno plaćeni.

Usvajanjem ove inicijative i od strane Predstavničkog doma će se učiniti dodatni korak ka transparentnosti, a javnost će dobiti priliku u uvid u tačne podatke koliko koji funkcioner pojedinačno košta državu, te kako i na koji način se raspolaže sa javnim novcem.

Nakon što Predstavnički dom usvoji ovu inicijativu, ona postaje „vlasništvo“ Parlamenta i u tom smislu Klub poslanika SDP BiH poziva sve parlamentarne stranke da se uloži maksimalan napor da se ovaj posao brzo završi kako bi svi zajedno pokazali da želimo da rad institucija i u ovom segmentu bude transparentniji, te da se javnosti predoče tačne informacije na koje građani imaju pravo.                                                               

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.