Vojin Mijatović za Slobodnu Bosnu

Podrška koju sam dobio od naših sugrađana koji žive van BiH mi je dala obavezu da moram ići u kandidaturu

Danas u 14 sati SDP BiH će i službeno objaviti kandidatruru potpredsjednika te stranke Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskoga naroda.

Bit će to prvi put u postdejtonskoj BiH da se iz bh. entiteta Republika Srpska za Predsjedništvo BiH kandidira jedan Srbin koji ističe i da je 101 posto Bosanac i Hercegovac.

Njegova kandidatura predstavlja kontinuitet u upornosti o ideji BiH kao države moguće i u RS-u.

Mijatović je po prvi put, nakon što je objavljeno da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, govorio za „Slobodnu Bosnu“ o tome što je presudilo da donese takvu odluku, ali i o svojim budućim ambicijama.

Na pitanje što je prevagnulo da se odluči za kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, Mijatović odgovara:

-Više nemamo pravo da kalkulišemo, izgubili smo dvije i po decenije, a nismo izgradili bh. društvo i bosanskohercegovački indentitet.

Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini, a Bosna i Hercegovina je naša zajednička država. Vrijeme je za izgradnju modernog evropskog građanskog društva.

Jesu li poruke podrške iz dijaspore, poput nedavnog pisma bh. državljana iz Švedske, koji su zatražili vašu kandidaturu, utjecale na ovu odluku?

-Podrška koju sam dobio od naših sugrađana koji žive van BiH mi je dala obavezu da moram ići u kandidaturu. Vrlo jednostavno, Bosanci i Hercegovci moraju birati Bosanca i Hercegovca i tačka.

Kako komentirate podršku koja stiže od Željka Komšića, još jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima?

-Željko Komšić je moj prijatelj i beskrajno mi zanači njegova podrška. Komšić je i poslije 2. oktobra član Predsjedništva BiH i to je veoma bitno za našu državu i naše društvo. I na kraju, sada je već jasno, građanske opcije izlaze sa sva tri kandidata i to je ključno za Bosnu i Hercegovinu.

Vjerujete li da BiH po prvi put može imati tri člana Predsjedništva BiH koji zagovaraju građansku državu?

-Siguran sam da je to moguće, na kraju, naše je bilo da izađemo sa kandidaturama i da stanemo iza ideje građanske BiH. Samo da dočaram kako je moguće, u RS-u kandidati nacionalnih stranka pobjeđuju sa – u prosjeku 350.000 glasova. Bosanaca i Hercegovaca sa pravom glasa sa adresom u RS-u ima više od 500.000, evo prilike da olovkom sankcionišemo retrogradne politike. Dakle, do 19 jula traje proces registracije u inostranstvu, vrijeme je da građani ove države preuzmu odgovornost. Ja sam tu, spreman sam za građansku Bosnu i Hercegovinu, kazao je Mijatović za „Slobodnu Bosnu“.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.