Podnešena prijava protiv Žarka Vujovića i Denijala Tulumovića

Vlada TK uvođenjem vanrednog stanja je izvršila državni udar”

 

Parlamentarna većina je danas 04.01.2021.godine podnijela krivičnu prijavu protiv Žarka Vujovića, smijenjenog predsjednika Skupštine TK i Denijala Tulumovića, smijenjenog Premijera TK zbog :

 

  1. donošenja Odluke o proglašenju vanrednih okolnosti i lažnog predstavljanja okolnosti u smislu člana 45. Ustava Tuzlanskog kantona i
  2. lažnog krivičnog prijavljivanja protiv osamnaest poslanika nove skupštinske većine – Napad na ustavni poredak Federacije iz čl.149 KZ F BiH, u sticaju sa više drugih krivičnih djela.

 

Uvođenjem vanrednih prilika Vlada Tuzlanskog kantona preuzima ingerencije Skupštine Tuzlanskog kantona, znajući da nisu ispunjeni kumulativni uslovi iz člana 45. Ustava Tuzlanskog kantona, odnosno da ne postoji objektivna nemogućnost sazivanja sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, te da se ne radi o vanrednim prilikama za vrijeme trajanja opasnosti za zemlju i kanton.

 

Takođe isti su lažno prijavili Predsjednike klubova i poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona, a priore za krivično djelo Napad na Ustavni poredak Federacije kao i druga krivična djela, znajući kao službene osobe koje rade u najvišim insititucijama Kantona, da su navodi iz prijave sastavljeno netačni, jer radnju izvršenja krivičnog djela Napad na Ustavni poredak u Federaciji, čini upotreba fizičke sile ili prijetnjama njenom upotrebom, na koji način, osim što se nanosi direktna šteta lažno prijavljenim osobama, takvim postupanjem dezavuiše javnost i izaziva uznemirenje kako prijavljenih tako i svih građana Tuzlanskog katona pa i šire, te vrši neopravdano pokretanje mehanizma krivičnog progona.

 

Predlaže se da Tužilaštvo preduzme određene istražne radnje i da nakon toga podigne optužnicu protiv prijavljenih zbog vršenja krivičnih djela (naprijed navedenih), ta da istu dostavi Sudu na daljni postupak.

 

Obavještavamo javnost da skupštinska većina od 18 poslanika niti u jednom trenutku, u toku i poslije održavanja legalno sazvane i održane sjednice Skupštine TK, nije upotrijebila bilo koji oblik fizičke sile niti nasilnog ulaska u bilo koju prostoriju u Skupštini TK, kako je to lažno prijavio smijenjeni predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, Direktoru policije MUP-a TK.

 

 

Parlamentarna većina (18) zastupnika/ca u Skupštini TK


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu