Aner Žuljević

Podjele u Mostaru održavaju HDZ BiH i SDA

Mostar je od rata u BiH bio politički podijeljen na dva dijela, bošnjački – istočni i hrvatski – zapadni.

Statutom koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown na današnji dan 2004. godine ukinuto je šest općina i uvedena jedinstvena Gradska uprava.

Godine 2010. Ustavni sud BiH je zatražio promjene Statuta ocijenivši kako su neustavne odredbe prema kojima se isti broj vijećnika u Gradsko vijeće Mostara bira s područja šest bivših općina, iako imaju vrlo različit broj birača, kao i činjenica da građani iz centralne upravne gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće.

U Mostaru od tada nisu održani lokalni izbori, Gradsko vijeće ne postoji, a gradom upravljaju gradonačelnik Ljubo Bešlić i šef odjela za finansije Izet Šahović. Predstavnici glavnih političkih stranaka u Mostaru smatraju da Statut u stvarnosti nije nikad do kraja ni zaživio.

Iz SDP-a BiH smatraju da je implementacijom Statuta okončana priča o općinama, ali i da je Mostar žrtva politika HDZ-a BiH i SDA.

– Da se nije desila implementacija tog statuta vjerovatno bi Mostar bio i dalje podijeljen grad, odnosno podjeljeniji nego danas. Moram reći da je to izuzetno pozitivno za Mostar, ali je bivši visoki predstavnik Ashdown Mostar ostavio u pogrešnim rukama – SDA-u i HDZ-u BiH. Rješenja iz Statuta su poželjna, ali nisu dobro implementirana – kazao je za Faktor Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i delegat u Domu naroda FBiH.

On smatra da podjele u Mostaru održava isključivo politika. Da bi se grad bolje razvijao da je ostalo šest općina Žuljević smatra floskulom.
Budžet se ravnopravno dijeli na ono što SDA i HDZ BiH zovu istočna i zapadna strana. HDZ BiH u dijelu grada koji smatra ‘svojim’ efikasnije troši novac dok se novac u dijelu grada koji SDA smatra ‘svojim’ očigledno rasipa – tvrdi Žuljević. On kaže da su neka gradska preduzeća samo na papiru ujedinjena. Kao primjer navodi Vodovod.

– To preduzeće ima dvije poslovne jedinice, Vodovod I i Vodovod II. Aerodrom i vatogasci su iskoristili Statut i ujedinili se. Podjelama se gubi utrka u ekonomiji. Danas imamo najveći broj komunalnih preduzeća u državi koja jedva preživljavaju, a Mostar je najprljaviji grad koji gledaju turisti – naglasio je Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.