Slavko Sikirić, kandidat SDP-a za načelnika Travnika

Podjele nam ne trebaju !

U okviru predizbornih kampanja stranaka, a koje realizuje BHMagazin, razgovarali smo sa gospodinom Slavkom Sikirićem, kandidatom OO SDP-a Travnik za načelnika ovog grada.

Tokom intervjua imali smo priliku saznati nešto više o rješenjima i idejama SDP-a, ali i o trenutnim akcijama i djelovanju ove partije na području Travnika

Kandidat ste ispred OO SDP-a Travnik na narednim izborima za načelnika Općine Travnik. Kako komentarišete odluku SDP-a da Vi budete kandidat ?

– Moja kandidatura za načelnika Općine Travnik je potekla od mojih drugarica i drugova kao priznanje za moj dugogodišnji angažman i uspješan rad u OO SDP-a Travnik na zadacima i promociji načela i vrijednosti koje SDP-e BiH propagira te nastoji ostvariti i u Općini Travnik.

Koji su najveći problemi na općini Travnik i ukoliko budete izabrani, na koji način biste poboljšali stanje u Travniku ?

– Mnogo je problema na području naše općine. Pošao bih od sistema rada same općinske administracije od koje zavisi mnogo toga. Sistem rada je krut i teško se prilagođava neophodnim promjenama u svojoj organizaciji i radu. Administracija je prekobrojna te sklona bespotrebnom usložnjavanju , kompliciranju i izvršavanju svojih poslova. Često OV Travnik, čiju većinu čine vijećnici SDA BiH i HDZ BiH, nerealno planira, usporava, usložnjava , ne izvršava i nije u mogućnosti zatvoriti sve svoje planske zadatke i obveze. I tako, kako su već nekoliko mandatnih perioda na vlasti, prenose ih iz mandata u mandat. Mogao bih to argumentirati mnogim primjerima neispunjenih izbornih obećanja, ali dovoljna su samo dva primjera: nezavršena izgradnja zgrade sportske dvorane ili zgrada srednjoškolskog centra – ali neću. To najbolje kompromitira njihove namjere da ostanu što duže na vlasti bez obzira na rezultate i cijenu „njihove vlasti“.

Zapošljavanje građana (za razliku od zapošljavanja ‘podobnih’ iz SDA i HDZ-a ) je u stagnaciji. Načelnik Općine Travnik tvrdi da zapošljavanje u Travniku bilježi trend rasta. Vjerojatno je mislio na ‘stranački podobne građane’ koji glasaju za stranke na vlasti, ili je imao na umu 2009. i 2010. kada je taj trend bio točan. Travnik je, po podacima Agencije za planiranje ekonomskog razvoja FBiH prošle godine ( 2015.) bio na 30-tom mjestu po razvijenosti općina u FBiH, gdje 33% stanovništva radi a 67% radno-sposobnog stanovništva ne radi, te je pitanje kada će i ‘od koga’ dobiti posao.

Zašto? Sve više firmi, proizvodnih pogona, trgovina, ugostiteljskih radnji …sezatvara no otvara. Mi iz OO SDP Travnik imamo namjeru to mijenjati, tako što ćemo stvarati, unapređivati i poboljšavati uvijete rada i života svih naših građana na način stvaranja pretpostavki za razvoj gospodarstva, turizma, infrastrukture, … Mi iz OO SDP-a BiH Travnik imamo konkretan Izborni program koji tretira oblasti:

1. Privrede,
2. Socijalne politike,
3. Obrazovanja,
4. Kulture,
5. Sporta,
6. Rada općinske administracije,
7. Infrastrukture,
8. Prostornog uređenja i očuvanje okoline,

Tako želimo i možemo unaprijediti zapošljavanje, zaustaviti stagnacija gospodarskog razvoja, neefikasnost lokalne uprave, prostornog uređenja , infrastrukture, … i svega što smo konkretno naveli u našem Programu. To su značajne aktivnosti i naš Program je dat javnosti na uvid. Taj Program, i mene kao budućeg načelnika, mnogo određuje u stilu i načinu rada. Samo rad, rad, i radna mjesta našoj općini mogu donijeti razvoj i boljitak svim građanima. Sve drugo je ‘politikarenje’ …

Tu je jednostavan ali gorući problem pasa lutalica. Taj se problem mogao cjelovito i u potpunosti riješiti prema inicijativi i prijedlogu kluba vijećnika SDP-a 2013. godine – ali nije. Nekada je travnička općina bila poznata po razvijenom ovčarstvu koje je tadašnja socijalistička vlast u SR BiH inicirala sloganom: “ Ovca po glavi stanovnika“. Ako stranke SDA i HDZ ostanu i dalje u „općinskoj vlasti“, uskoro bi mogli na općinskom nivou imati – psa po glavi stanovnika . Sa sloganom ili bez slogana …

Što ćete uraditi ako budete izabrani za načelnika Općine Travnik?

– Jedna poslovica kaže:“ Kad’ imate ozbiljne planove prvo treba da ih dobro shvatite, te da znate da ništa nije tako lako i jednostavno kao što vam se čini, a prije no bilo što učinite na pokretanju toga plana – prije toga morate učiniti nešto drugo.“ Za početak – mene bi građani općine Travnik trebali izabrati za Načelnika. Isto tako, to ovisi i koliko bi kandidata naše OO SDP-a Travnik bilo izabrano u Općinsko vijeće Travnik. Sve drugo bi bila obećanja bez pokrića.

Kako komentarišete ugroženost Hrvata na prostoru općine Travnik, ali i u cijeloj BiH, s obzirom je to aktualizirano u posljednje vrijeme ?

– To „pitanje“ je univerzalno pitanje o ugroženosti svih građana u BiH, pa tako i Općine Travnik. Ako pođete od toga da je BiH zemlja parlamentarne demokracije a da je de fakto izdijeljena po etno-plemenskim teritorijama – što nam to govori i što se to događa? Građani žive a mladi odrastaju u „toj općoj ugroženosti“, ili u boljem slučaju u uvjerenju da su svi sve više ugroženi od „onih drugih i drugačiji“. To vodi u daljnje podjele – posebno onih građana koji su u manjini među većinskim narodom i praktično ovise o volji, interesima i namjerama „te većine“, tj., ‘manje ili više’ o volji predstavnika nacionalnih stranaka većinskog naroda. Tako je i na području travničke općine. Ja dolazim iz reda hrvatskog naroda i teško da kao Hrvat (Hrvati su u manjini na našoj općini) mogu postati načelnikom Općine Travnik. Pa, zašto su me onda moje drugarice i drugovi iz SDP-a predložili za kandidata načelnika travničke općine? Možda je građanima dosta „svih ovih podjela“ – od 90-ti do danas. Možda žele promjene na bolje. Danas je na našoj općini „dobro“ samo znanom broju pojedinaca i grupa. To građani, sigurno, žele promijeniti. Bošnjaci i njihovi politički predstavnici u vladajućoj stranci moraju osigurati da se svi narodi kao i ostali građani Travnika osjećaju komotno u „svom“ gradu. Vidite, već i to je ponižavajuće za sve pre/ostale narode i narodnosti: ovisit’ o nečijoj volji, namjeri ili interesu … Tako je, na žalost, i u Mostaru – ovisno „u čijem ste dijelu“. Treba li nam to i u Travniku? Ne! Podijeljeni gradovi u podijeljenoj BiH, FBiH, Kantonima, podijeljene općine po nacionalnoj pripadnosti građana, podijeljene mjesne zajednice … Kuda bih nas sve to u Bosni i Hercegovini dovelo? Na Bliski Istok i u Afričku uniju. Ako je vjerovati liderima nacionalnih partija na vlasti, Bosna i Hercegovina se, valjda, priprema za Europsku uniju.

Preustroj Travnika po uzoru na grad Mostar ? Vaš komentar?

– To sam indirektno već pomenuo u odgovoru na prethodno pitanje. Vidite, preustroj Travnika po uzoru na Mostar – to je dill dvije vladajuće stranke: SDA BiH i HDZ BiH. Više nije tajna da se radi o praktičnoj podjeli ta dva grada na teritorijalnoj, etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj, tj., interesnoj osnovi. Već je dugo znano, a ovim primjerom podjele Mostara postaje očito, da nacionalne stranke bošnjačkog i hrvatskog naroda nisu privatizirale samo materijalna dobra i postojeće resurse na „svojim teritorijama“, već su to učinile i sa „svojim narodima“ u „ime naroda“.

Ipak, pitanje Mostara i Travnika će se rješavati na višim nivoima vlasti, tj., svoje mišljenje, stav i odluku će donijeti Ustavni sud BiH.

Ima li Travnik perspektivu razvoja, zapošljavanja i da kažemo boljeg života za njegove građana u budućnosti ?

– Travnik je nekada imao preko 40.000 zaposlenih radnika. Sada ih radi negdje oko 12.000, ili oko 33% radno-sposobnih građana. Od rata je proteklo 20-tak godina i što je od tada urađeno?. Već sam u prethodnom odgovoru rekao kako se sve više firmi, proizvodnih pogona, ugostiteljskih radnji , trgovina, … zatvara nego otvara. Općinskoj administracije je mnogo veća briga kako da samu sebe financira kroz represivne mjere naplata poreza i ostalih davanja koje poreski obveznici moraju „kako god platiti“ nego da im omogući uz određene ‘benifite’ ostanak na tržištu ma kako god ono bilo nerazvijeno. Zbog takvoga stava i odnosa privrednici, poduzetnici, zanatlije, … radije zatvaraju objekte nego da se ‘natežu’ s općinskom administracijom. Na kantonalnom i federalnom nivou situacija je slična: mnogo je lakše da se zadužuju, a tako zadužuju i općine, no da stvaraju uvijete i daju gospodarstvenicima, poduzetnicima, zanatlijama, … da se znalački i radno „razmašu“ pa tako stvore uvjete za gospodarski napredak i prosperitet naše općine. Da bi se to dogodilo treba ukinuti korupciju, zapošljavanje ‘podobnih a nesposobnih’, nepotizam, … Travnik ima potencijale za razvitak gospodarstva, poljoprivrede i stočarstva, turizma …Ima izuzetno kulturno-povijesno naslijeđe, geografski položaj, razvijenu kadrovsku i infrastrukturu školstva koju treba prilagoditi potrebama tržišta rada. Primarni uvjet za sve to je stručna, odgovorna i poštena vlast naše općine koja će znati, moći i htjeti privući strane i sve druge investitore koji će vidjeti interes, mogućnost ostvarene dobiti, profita … Imamo li mi takvu vlast na nivou naše općine. Da je imamo – ja se ne bih kandidirao za načelnika Općine Travnik.

Poznato je da ste Vi sportista cijeloga život. Nažalost, sport u Travniku je dodirnuo niske grane, izuzev da kažemo borilačkih sportova. Sportska dvorana čini se nikada neće biti dovršena. Rukometaši Borca nekada su bili pravci države, NK Travnik je ispao u niži rang takmičenja. Na koji način podignuti nivo i kvalitetu sporta u našem gradu ?

– Točno je da sam ja od svoje 17 godine pa sve do danas (svoje 60-te godine) aktivan ne samo kao sportaš nego i kao sportski djelatnik. Travnik je prepoznatljiv po sportskim veličinama kao što su Blažević, Hadžiabdić, Renić, Cerić i mnogi drugi, međutim, zadnjih 20 godina i više se urušava sport kao i gospodarstvo , kultura i ostalo. Dobro ste zapazili, dvorana je aktualna samo pred izbore i pranje novaca posle izbora. Sport u Travniku treba da se bazira na radu sa mladima iz Travnika i Srednjobosanskog kantona a ne oslanjati se na dovođenje sportaša sa strane. Sport u Travniku krenut će uzlaznom linijom kada oslonac klubova budu činili sportaši poniknuli u svojim klubovima, to se odnosi pogotovo na NK Travnik kome želim brzi povratak u elitno društvo.

Kako biste Vi riješili problem korupcije i nepotizma ?

– Naš predsjednik, Nermin Nikšić, za vrijeme svog mandata kao premijer FBiH izložio je ideju SDP-a da se taj problem tretira izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku FBiH, tj., osnivanjem federalnog USKOKA. Da se ‘ozbiljno našalim’, SDP-e Republike Hrvatske je u RH osnovao USKOK da bi doskočili svojim HAJDUCIMA u vlasti na svim nivoima. I značajno su riješili problem kriminala, korupcije i nepotizama. Možemo ‘mi’ pokušati, al’ samo pokušati, zapošljavanje’ izbiti iz ruku’ politički partija: ako direktore firmi nije birala politika onda i oni biraju ‘sposobne a ne podobne’; da načelnik, vijećnici, savjetnici, direktori, članovi upravih odbora … podnose stanje svog ‘imovinskog kartona’ – al’ to će teško ići. Vidite što se radi na nivou države Bosne i Hercegovine, Federaciji Bosne i Hercegovine, … Koliko je „naših političara“, političkih funkcionera, savjetnika, … do ‘stranačkih potrčkala’ – na pošten način steklo svoju imovinu? Zašto su, uopće, u politici? Više ni djeca ne vjeruju u bajke …

Prethodni načelnici/vijećnici su mnogo toga ili malo toga, zavisno od gledišta, uradili za Travnik. Po Vama, šta se moglo uraditi a nije ?

– Uvijek se moglo uraditi više. Ima jedna uzrečica koja kaže: „Koliko god uradili nikada nije dovoljno, a ono što niste uradili uvijek je mnogo značajnije od onoga što ste već uradili.“ To svi naši dosadašnji načelnici dobro znaju. Moglo se uraditi mnogo više, ali se onda postavlja pitanje „odgovornosti“. Od rata na ovamo statistika kaže da su se „svi planovi“ razvoja Općine Travnik ostvarivali u prosjeku oko 30%. Treba li da pođem nabrajati „što sve“ nije urađeno – pa da potvrdim maloprije navedenu uzrečicu? Ne. Zašto!? To znaju i građani naše općine…

Poruka građanima ?

– Opozicija postoji kao alternativa vladajućim nacionalnim strankama. Ni Mostar nit’ Travnik, nit’ Federaciju Bosne i Hercegovine, nit’ Bosnu i Hercegovinu nije dijelio SDP-e. Nit’ Bošnjake, nit’ Hrvate, nit’ Srbe, nit’ Ostale nije ugrožavao SDP-e. Bosnu i Hercegovinu su dijelile, podijelile i ugrožavaju – nacionalne stranke. Jedino ‘one’ nisu ugrožene. Što su narodi i građani Bosne i Hercegovine siromašniji i ugroženiji – OLIGARHIJE vladajućih nacionalnih stranaka su moćnije i bogatije. Kako se to dešava? Većini građana je ‘to poznato. Dovoljno je da pogledamo ‘oko sebe’ i razmijenimo koju riječ sa našim običnim ljudima: neuposlenima građanima, mladima koji masovno napuštaju BH, bivšim borcima, studentima, penzionerima, …

Građani trebaju da odluče i razuvjere ‘vladajuće nacionalne partije’ da „njihov narod“ nije njihovo osobno vlasništvo, i kako ‘oni’ odluče – narod mora tako i da glasa. SDP-e i opozicija žele i mogu mnogo više uraditi za travničku općinu i naše građane. Nećemo dozvoliti da nas i dalje dijele po teritorijalnoj, etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj – a u suštini zbog svojih osobnih i grupaških interesa. Nećemo dozvoliti da se „natežu“ oko toga kako će podijeliti Travnik, Biljansku regiju, Turbetsku regiju, …

Građani, nadam se, neće dozvoliti da im nacionalne stranke određuju budućnost – jer tada ta budućnost neće biti njihova i neće biti kako je građani zamišljaju – već oni koji odlučuju u njihovo ime. U to smo se u ovih proteklih 20-tak godina bezbroj puta uvjerili. Jedna poslovica kaže: „ Svakog’ možete prevariti jedanput. Naivne možete prevariti dva puta. Ako nekoga možete prevariti tri i više puta – nije vrijedan varanja“. Isto tako, ako građani očekuju da im svijetlo na kraju tunela pokažu vladajuće nacionalne stranke – onda je to svijetlo vlaka(nevolje) koji nam se približava …

Ali, najvažnije je da građani izađu na ove Lokalne izbore 2016-te te daju glas onima kojima to žele. Posebno neka izađu oni koji, inače, ne izlaze na izbore iz razloga „kako ‘oni’ ne mogu ništa promijeniti“, … Neka pokušaju i izađu te se uvjere kako i koliko ‘toga mogu promijeniti’“ … „Živi bili pa vidjeli!“

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.