Albin Muslić za Oslobođenje

Podjednak razvoj države i interesi građana Bosne i Hercegovine ne smiju da imaju entitetsku ili drugu komponentu

Podjednak razvoj države i interesi građana Bosne i Hercegovine ne smiju da imaju entitetsku ili drugu komponentu, izjavio je za Oslobođenje Albin Muslić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ujedno je to odgovor trojke na ucjene njihovih koalicionih partnera iz RS-a koje traju duže. Zahtjevima SNSD-a nije udovoljeno u utorak, pa je prekinuta sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Poslanici te stranke tražili su da se svi sporazumi koji su za ratifikaciju objedine i istovremeno glasa, na što nisu pristali ni trojka ni SDA.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosila se na davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju zaključenog između BiH, RS-a i Evropske investicione banke (Projekat medicinskog kompleksa Banja Luka).

– Inicijalni je problem bio vezan za implementaciju sredstava, s obzirom na to da je prema propozicijama kreditora traženo da osoba koja implementira sredstva ne smije biti na crnoj listi. S obzirom na to da je ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić označen kao takva osoba, pojavilo se pitanje kako će onda ministar da implementira sredstva. Drugo pitanje su kontinuirane izjave, postupci i ponašanje koji ne doprinose stabilnosti političkih i svih drugih odnosa u BiH, ističe Muslić.

Podsjeća da sve odluke koje se donose moraju imati opću i entitetsku većinu i, ako se ne postigne konsenzus, zakon ma koliko bio dobar i važan neće biti usvojen.

U Mostaru su razgovarali Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, te istakli da je iskren politički dijalog važan za traženje zajedničkih rješenja

– Sve skupa se počelo svoditi na to da radimo parcijalna rješenja i da treba da omogućavamo određene projekte i zakone po volji nekog iz RS-a, a što je neprihvatljivo. Nadam se da će se postupci koji su obilježili protekli period u Domu naroda, kad su obarani zakoni bez ikakvog razloga, a koji su prethodno usvojeni u Predstavničkom domu, zaustaviti i da ćemo shvatiti da je interes iznad svih nas pristupanje BiH EU. Ovo što se jučer (utorak, op. a) desilo je kap koja je prelila čašu u cijelom spektru izjava koje su date a da ništa dobrog nisu donijele, rekao je.

Napominje i kako se stekao dojam da “predstavnici iz RS-a prilikom usvajanja evropskih zakona čine uslugu samo nama iz trojke, a ne svim građanima”.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.