Počinju preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva kod zdravog stanovništva

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić danas je potpisao ugovore sa tri javne i četiri privatne zdravstvene ustanove koje će vršiti preventivne preglede u okviru pilot projekta „Rano otkrivanje raka dojke, grlića maternice i kolorektalnog Ca“ u zdravstvenom sistemu KS.

Ove zdravstvene ustanove ispunile su kriterije Javnog poziva za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imale su sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS.

Sa ministrom Vranićem ugovore su potpisali predstavnici Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, Zavoda za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, te poliklinika SaNaSa, Al-Tawil, Atrium i Agram.

Potpisivanje ovih ugovora ozvaničilo je i početak implementacije pilot projekta.

“Realizacijom ovog projekta očekuje se da će se pregledati po 4.000 zdravih žena i muškaraca sa područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti”, naveo je ministar Vranić.

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će sprovedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića maternice i raka debelog crijeva.

Sredstva za ovu namjenu planirana su u Budžetu KS za 2022. godinu i iznose ukupno 750.000 KM.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.