Tuzla

Počinje gradnja tunela Karaula

13. avgusta 2014. godine, na gradilištu Karaula-jug s olovske strane, ministar, Enver Bijedić će otvoriti početak radova na probijanju tunela, najsloženijeg i najtežeg objekta u cijelom projektu

Slika

Punih 50 godina, tačnije otkad je izgrađen put Šićki-Brod – Semizovac i drumom povezana Tuzla sa Sarajevom, traje miksanje obećanja, planiranja i iščekivanja njegove modernizacije. Najveći razlog za to je prevoj Karaula, osobito zimi. Česti zastoji, otežano i skupo održavanje ovog prevoja, sve veća frekvencija saobraćaja – više su nego dovoljni za to da putovanje od oko 120 kilometara od Tuzle do Sarajeva, traje neizvjesno dugo i nerijetko bude avantura.

Mnoge garniture vlasti, i u bivšoj državi i poslije agresije na BiH i odbrambeno-oslobodilačkog rata, planirale su i obećavale, ali se nisu usudile uhvatiti ukoštac s Karaulom. Trebalo je da prođu bezmalo dvije decenije od rata, pa da dođe federalna vlast, kadra da procjeni pravi značaj, vrijednost i dugoročnu korist od „napada“ na Karaulu. Aktuelna Vlada Federacije BiH i njeno Ministarstvo prometa i komunikacija, SDP-om predvođeni, odmah su među svoje ciljeve stavili i Karaulu.

Tri i po godine kasnije, pošto je cesta Karaula već dvije godine gradilište mostova i modernog, skraćenog puta, ide se i korak naprijed: u srijedu, 13. avgusta 2014. godine, na gradilištu Karaula-jug s olovske strane, ministar, Enver Bijedić će otvoriti početak radova na probijanju tunela, najsloženijeg i najtežeg objekta u cijelom projektu. Tunel će biti dug 902 metra i vrijedan oko 24 miliona KM, sa širinom cijevi od 7,1 i visinom od 4,7 metra. Planirano je da radovi budu okončani za 16 mjeseci. Put od Kladnja do Olova će biti kraći za 3,6 km, ali i za najmanje dvadeset minuta neizvjesne vožnje po krivinama i drugim zamkama Karaule…

U izuzetno teškim ekonomskim, društvenim i političkim uslovima, ipak, eto, ima ljudi u Vladi Federacije i Ministarstvu prometa i komunikacija koji se nisu libili da, pola vijeka kasnije, planove o Karauli – pretvore u stvarnost. I urade ono što se odavno čeka, a što će prave efekte i za sve mjerljivu vrijednost, imati tek sutra. Kada ćemo, po svemu sudeći, i objektivnije i bolje cijeniti ono što se danas radi.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.