Počelo rušenje dolazne stanice Trebevićke žičare, Komšić najavio otvaranje sljedeće godine

Na Trebeviću je danas počelo rušenje dolazne stanice Trebevićke žičare, a zvaničnom početku radova prisustvovali su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka. Bili su optimistični i najavili otvaranje žičare u aprilu naredne godine.

“Danas je važan dan jer počinju radovi na rušenju dolazne stanice, što faktički znači da ovim započinjemo obnovu Trebevićke žičare. Do sada smo čekali jer pravo da gradimo žičaru nismo imali do januara ove godine, zbog neriješenih imovinskih pitanja, jer je sve u vezi žičare bilo u vlasništvu Grasa”, kazao je Komšić u obraćanju medijima.

Naglašeno je da već postoje idejna rješenja polazne i dolazne stanice. Predviđeno je da će rušenje objekta dolazne stanice trajati mjesec dana, nakon čega će biti srušen i objekat polazne stanice na Bistriku.

Glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare je Edmond Offermann iz Švicarske koji je prije nekoliko godina za tu namjenu donirao sedam miliona KM. Zbog zastoja u procesu izgradnje žičare Offermann je nedavno najavio da će povući svoja sredstva, ali Komšić naglašava da do toga neće doći.

“Investitor za izgradnju žičare je Grad Sarajevo, i mi imamo donatora, čija donacija stoji već nekoliko godina jer Grad Sarajevo nije imao pravo da gradi, odnosno obnavlja žičaru. Gospodin Offermann nije želio donirati svoja sredstva nijednoj drugoj instituciji, već isključivo gradu Sarajevu”, kazao je Komšić.

komsic zicara 1

Grad Sarajevo izdvojio je 3,5 miliona KM, tako da će za potpuni završetak svih radova biti potrebno još nešto manje od dva miliona KM.

“Žičara će biti izgrađena na staroj trasi. Ovo je svečani trenutak za grad Sarajevo. Danas rušimo dolaznu, a uskoro ćemo objaviti poziv za rušenje polazne stanice. Krenut ćemo i u javnu nabavku nove žičare. Za sedam mjeseci počet će i postavljanje stubova”, istakao je zamjenik gradonačelnika Skaka.

Žičara će biti duga dva kilometra i 200 metara.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.