Počele pripreme za screening, prvu fazu pregovora o pristupanju EU

Direkcija za evropske integracije je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, institucijama Bosne i Hercegovine te svim tijelima uspostavljenim Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracije u Bosna i Hercegovini, odnosno svim radnim grupama za evropske integracije, Komisiji za evropske integracije, Kolegiju za evropske integracije, Savjetodavnom tijelu i ministarskim konferencijama dostavila materijale sa sastanka eksplanatornog screeninga Evropske komisije sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Moldavijom, javlja Anadolu.

Ovi materijali, u šta spadaju videozapisi, prezentacije i dnevni redovi sastanaka su Bosni i Hercegovini dostavljeni nakon Prvog uvodnog sastanak između Bosne i Hercegovine i Evropske unije održanog u Briselu 24. aprila, na kojem je Evropska komisija detaljno prezentirala korake u pregovorima o pristupanju, prije svega u procesu analitičkog pregled zakonodavstva (screening).

Eksplanatorni screening je faza u okviru koje Evropska komisija institucijama u državi kandidatkinji detaljno prezentira cjelokupnu pravnu stečevinu Evropske unije. Nakon toga slijedi bilateralni screening tokom kojeg država kandidatkinja predstavlja svoje zakonodavstvo te utvrđene razlike u odnosu na pravnu stečevinu Europske unije.

Na kraju ovog procesa Evropska komisija izrađuje izvještaje u kojima daje detaljnu analiza stanja i ocjenu spremnosti države za otvaranje pregovora po klasterima, odnosno vođenje pregovora po poglavljima.

Direkcija će u vezi s narednim fazama u procesu nastaviti postupati u skladu s nadležnostima, a javnost će biti pravovremeno obavještena o svim koracima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.