Počela izgradnja Muzičke škole u Tuzli

Polaganjem kamena temeljca danas je uvanično počela izgradnja nove zgrade Muzičke škole u Tuzli na koju umjetnici u ovom gradu čekaju već skoro deceniju.

Zgrada u kojoj su im svoja znanja i vještine prenosili vrsni muzičari i pedagozi, nakon 55 godina, koliko su u njoj bile smještene prostorije Osnovne i Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek”, neuslovnom je proglasila inspekcija koja ju je i zatvorila prije deceniju.

Nakon toga uslijedilo je i njeno rušenje, a u međuvremenu budući muzičari svoja znanja stiču u prostorijama Osnovne škole Centar, ali ona ne može ispuniti sve uslove koje muzička struka nameće.

No, nedavno su se stekli uslovi za izgradnju nove zgrade koja će, kako je istaknuto danas, prilikom polaganja kamena temeljca, pratiti svjetske standarde iz oblasti muzičke umjetnosti u Tuzli.

Ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Elvis Baraković, prilikom današnjeg ozvaničenja početka radova je kazao da će se cjelokupno formiranje objekta odvijati se u dvije faze.

“Tuzla će brzo dobiti moderan, funkcionalan i savremen objekt koji će poslužiti za razvoj kulture i obrazovanja u ovom gradu i Tuzlanskom kantonu. Danas počinju radovi na realizaciji prve faze projekta, što podrazumijeva izgradnju objekta, pokrivanje, ugradnju stolarije i fasade. Rok za završetak svih radova je 120 dana, nakon čega će uslijediti druga faza, odnosno unutrašnji radovi i kompletan završetak”, naveo je Baraković.

Za prvu fazu projekta Vlada Tuzlanskog kantona je obezbijedila okvirno milion i po konvertibilnih maraka, od UNDP-ja je došao grant od 170 hiljada maraka, dok je Grad Tuzla učestvovao sa 70 hiljada maraka.

“Osnovna i srednja muzička škola u Tuzli nikada nisu imale svoju namjensku zgradu, zbog čega je ovo danas veliki korak. Bili su na raznim mjestima po gradu, ali sada će na memoriji mjesta dobiti svoju zgradu”, naveo je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli nastavu pohađa 400 učenika, dok se za buduće muzičare u Srednjoj muzičkoj školi školuje okvirno 100 polaznika.

S obzirom na to da savakodnevno rastu cijene građevinskog materijala, nadležni su danas naveli da je teško procijeniti ukupnu vrijednost obje faze projekta.

Kada je riječ o otvaranju objekta, prema trenutnim informacijama, učenici bi u nove prostorije mogli ući već u idućoj školskoj godini.

Tekst i foto: klix.ba

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.