Sarajevo

Počela Deseta jubilarna konferencija Udruženja gastroenterologa i hepatologa BiH

U ime organizatora, ovogodišnju konferenciju zvanično je otvorio prof.dr. Rusmir Mesihović, ministar zdravstva FBiH, inače gastroenterolog

SlikaDanas je u Sarajevu u Domu Mladih svečano otvorena Deseta jubilarna konferencija gastroenterologa i hepatologa BiH sa međunarodnim učešćem i Godišnji  sastanak Endoskopskih medicinskih sestara i tehničara pozdravnim govorom premijera Vlade FBIH  g-dina. Nermina Nikšića koji je istakao da je ponosan što već deset godina u Sarajevu organiziramo konferenciju veoma značajnu za razvoj nauke i medicine, za uvođenje i praćenje novih terapija i tretmana pacijenata, što je značajno i bitno za građane BiH, Federacije BiH i Sarajeva.

U ime organizatora, ovogodišnju konferenciju zvanično je otvorio prof.dr. Rusmir Mesihović, ministar zdravstva FBiH, inače gastroenterolog: „Kada je prije tačno deset godina ekipa liječnika na čelu sa prof.dr. Mehmedom Gribajčevićem krenula u realizaciju ideje o organiziranju gastroeneteroloških skupova u Sarajevu i BiH, vjerovali smo da radimo posao koji će u konačnici unaprijediti gastroenterološku, ali i medicinsku struku, kako u BiH tako i u regiji. Činjenica da je za ovu Konferenciju prijavljeno 507 liječnika, najbolje govori o njenoj  ozbiljnosti i kvalitetu, ali i dobrom radu koji je u nju uložen. Čestitam mojim kolegama na velikom uspjehu, želim sretan rad učesnicima konferencije a našim gostima želim ugodan boravak u našem gradu“ rekao je prof.dr. Mesihović.

Prisutnima se također obratio i doc.dr. Nenad Vanis, predsjednik Organizacionog komiteta Konferencije koji je naglasio da je ovogodišnjim planiranim programom jubilarne konferencije, još jednom potvrdjeno osnovno opredijeljenje organizatora, a to je jačanje stručne saradnje najeminentnijih medicinskih imena iz regije i inozemstva. „Program ovogodišnje Konferencije smo prilagodili jubilarnom događaju, te smo stručna predavanja fokusirali na 10 trenutno najaktuelnijih tema iz gastroenterologije i hepatologije. U petak, 04.04.2014.godine ćemo, u sklopu našeg već tradicionalnog endoskopskog workshop-a, zajedno sa gastroenterolozima iz regije, uživo prikazati 10 najistaknutijih endoskopskih procedura koje se provode prateći svjetske trendove i kod nas“ kazao je doc.dr. Vanis.

U ime Evropskog udruženje za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE), koje je i ove godine pokrovitelj Konferencije, sudionike je pozdravio prof.dr Nadan Rustemović sa Kliničkog bolničkog centra Rebro u Zagrebu,istaknuvši zadovoljstvo što se nastavlja tradicija organiziranja skupova gastroenterologa i hepatologa u Sarajevu i BiH.

Prisutnima su se s prigodnim govorom obratili i prof. dr. Mehmed Gribajčević i Edina Mehić, predsjednica Udruženja Endoskopskih medicinskih sestara i tehničara u BiH.

Tokom dva dana trajanja konferencije vrhunski međunarodni i domaći eksperti kroz predavanja i demonstracije predstavit će najnovija dostignuća gastroenterologije u svijetu.

Teme koje biti će predstavljenje na ovogodišnjim radionicama i predavanjima su: Kvalitet endoskopije (tehnike, oprema, trening),  Oboljenja kao posljedica promjene želučane kiseline (Helicobacter pylori),Terapeutska endoskopija, Terapeutski ERCP (Endoskopski retrogradni Cholangiopancreatogram), Ishrana u gastroenterologiji, Terapeutski endoskopski ultrazvuk, Sindrom prenadraženog crijeva, Upalne bolesti crijeva, Kronični hepatitis i Gastrointestinalna onkologija.

Organizatori Desete godišnje konferencije gastroenterologije su Institut za gastroenterologiju i hepatologiju UKC Sarajevo, Udruženje gastroenterologa i hepatologa u BIH, Udruženje za kliničku prehranu u BIH i Udruženje endoskopskih medicinskih sestara i tehničara u BIH,  a konferencija se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.