Premijer Vlade FBiH i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Pobijediti fašizam nije lako, jer on živi i danas, ali naša borba nikad neće prestati

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope položio je cvijeće na Spomen obilježju Vječna vatra.

„Danas je praznik antifašizma najveće civilzacijske tekovine 20. stoljeća. Našeg najvažnijeg naslijeđa.

Samo pet godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata, koji nikoga nije poštedio, postavljen je temelj za Evropsku uniju, svjetsku silu kakvu danas poznajemo. Sve je počelo idejom jednog čovjeka, Roberta Schumana, člana francuskog otpora, koji je jedno vrijeme bio zarobljen od nacista. To u njemu nije izazvalo mržnju i osvetničke namjere već je imao viziju da se ekonomskim povezivanjem bivših neprijatelja onemogući izbijanje novog razarajućeg rata, kako niko više ne bi morao to doživjeti.

Bosna i Hercegovina je, nažalost, agresijom uvučena u novi rat sa devastirajućim posljedicama. Ni trideset godina nakon početka rata mi nismo daleko odmakli od vrtloga širenja straha i nepovjerenja među narodima jer pojedine stranke upravo iz toga crpe svoju moć sve ove godine.

SDP BiH to želi zaustaviti. Povjerenje građana želimo dobiti našim rezultatima, a ne zastrašivanjem. Već od ranije se vodimo idejom Schumanove deklaracije koja kaže da Evropa neće biti napravljena odjednom ili prema jednom planu, već da će biti izgrađena kroz konkretna postignuća koja stvaraju de facto solidarnost.

Kroz ekonomsku saradnju i konkretne projekte, oko kojih imamo saglasnost sa koalicionim partnerima, namjeravamo osigurati dugoročnu stabilnost, ekonomski prosperitet i bolji život svih građana. Uspostavljanjem međusobnom povjerenja ćemo vremenom doći i do rješenja pitanja o kojima sada ne postoji dogovor.

Ugrožavanje mira ne smije biti zalog za nečiji ostanak u vlasti. Mi to nećemo dozvoliti. Bosna i Hercegovina i njeni borci i od 1941.-1945. i od 1992.-1995. su jasno odredili svoj put borbi za mir. Pobijediti fašizam nije lako, jer on živi i danas. Ali naša borba nikad neće prestati“, navodi Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.