Po prvi put: FBiH sufinansira ulaganja dijaspore u povratnička mjesta

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica raspisalo je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinansiranje investicijskih projekata iseljeništva u povratničkim sredinama na prostoru BiH.

Poziv je raspisan za područja srednje razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina i gradova u skladu sa indeksom razvijenosti Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Cilj Javnog poziva je podržati realizaciju investicijskih projekata pokrenutih od strane poduzetnika iz bosanskohercegovačkog iseljeništva radi ekonomskog osnaživanja povratnika u povratničkim mjestima, te animiranje građana koji imaju boravište van države da daju doprinos ekonomskom napretku Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine.

Rasorni ministar Nerin Dizdar kaže da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i povratnika raspisalo ovaj poziv, po prvi put, a u skladu sa opredjeljenjem nove Vlade FBiH i ministarstva da se osigura dugoročna ekonomska stabilnost povratničkih zajednica.

– Drugo jednako bitno strateško opredjeljenje je i zaustavljanje odliva stanovništva i kreiranje uslova za eventualno preokretanje trenda, te uključivanje iseljeništva u društveno-ekonomske trendove u Bosni i Hercegovini. Podsjećam da prema službenim podacima, na račune u Bosni i Hercegovini iz inostranstva godišnje biva uplaćeno blizu 4 milijarde KM, ne računajući novčanu pomoć koja se doznači mimo bankarskog sistema. To je ogroman ekonomski potencijal koji ujedno potvrđuje da naši državljani u iseljeništvu imaju želju i opredijeljenje da doprinose ekonomskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine, kaže Dizdar.

Pojašnjava da je namjera stvoriti sistemske preduslove koji će omogućiti našim građanima u inostranstvu da vlastita sredstva investiraju i na najefikasniji način doprinose razvoju naše države.

– Ovim javnim pozivom, kojim uz reintegraciju našeg iseljeništva u domaće tokove želimo dati snažniji impuls zapošljavanju povratnika, krećemo u realizaciju strateških ciljeva u smislu redefinisanja uloge ministarstva koje se ima namjeru dosta više fokusirati na razvojne, ekonomske mjere podrške povratku, kazao je Dizdar.

Pravo učešća imaju investitori, pravna lica, privredni subjekti registrovani van Bosne i Hercegovine čiji su vlasnici/većinski suvlasnici državljani Bosne i Hercegovine koji imaju boravište van Bosne i Hercegovine, a koji planiraju proširiti poslovanje na područje Bosne i Hercegovine u roku od 90 dana od dana potpisivanja sporazuma o dodjeli sredstava po ovom Javnom pozivu. Pravo učešća imaju i fizička lica, državljani Bosne i Hercegovine koji imaju boravište u iseljeništvu koji namjeravaju investirati u pokretanje novog privrednog društva u Bosni i Hercegovini.

Planirana sredstva za sufinansiranje investicijskih projekata u skladu sa ovim Javnim pozivom iznose ukupno 600.000 KM.  Vrijednost sufinansiranja jednog investicijskog projekta od strane Ministarstva će iznositi do 150.000 KM. Izabrani investitori preuzimanju obaveze da najmanje 70% svog ulaganja realizuju u novcu, što će dokazati potvrdom ovlaštene finansijske institucije (banke) o izvršenom transferu kapitala u Bosnu i Hercegovinu, prilikom potpisivanja sporazuma o dodjeli sredstava po ovom Javnom pozivu; preostalu vrijednost realizuju kroz ulaganje u: objekte, opremu, obuku radnika, licenciranje/certificiranje.

Rok za dostavljanje prijava je 15. septembar 2023. godine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.